Τι προσφέρουν στην υγεία δύο ακτινίδια την ημέρα, σύμφωνα με μία γαστρεντερολόγο
Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα και να έχετε καλή πέψη και υγιές έντερο, βάλτε στη ζωή σας τα ακτινίδια, συνιστά μία αμερικανίδα γαστρεντερολόγος.
Η Dr. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, συνιστά δύο ακτινίδια την ημέρα στους ασθενείς της, καθώς τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με πλήθος θρεπτικών συστατικών.
«Δεν υπάρχει κανένα φρούτο που να είναι πανάκεια για την υγεία του εντέρου. Από ορισμένες απόψεις, όμως, τα ακτινίδια φαίνεται να υπερέχουν άλλων δοκιμασμένων μεθόδων, όπως τα δαμάσκηνα ή οι φυτικές ίνες ψυλλίου (psyllium)», αναφέρει.
Όπως εξηγεί, ένα ακτινίδιο παρέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει επίσης ακτινιδίνη (actinidin), ένα ένζυμο το οποίο βοηθεί την πέψη, διασπώντας τις πρωτεΐνες.
Στην πραγματικότητα, τα ακτινίδια (ιδίως τα πράσινα) είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή του ενζύμου. Σε μικρότερες ποσότητες υπάρχει επίσης στον ανανά, το μάνγκο, τις μπανάνες, τα σύκα και την παπάγια.
Η ακτινιδίνη είναι τόσο ισχυρή, ώστε διατίθεται στο εμπόριο για να μαλακώνει το κρέας, προσθέτει η Dr. Pasricha.
Επιπλέον, τα ακτινίδια είναι πιο εύπεπτα απ’ ό,τι τα δαμάσκηνα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στο φούσκωμα. Διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 έδειξε ότι δύο ακτινίδια την ημέρα μειώνουν αποτελεσματικά:
- Τη δυσκοιλιότητα
- Τον πόνο στην κοιλιά
- Την δυσπεψία
- Την προσπάθεια για κένωση του εντέρου
Καρκίνος και καρδιοπάθεια
Ιταλοί επιστήμονες, εξ άλλου, πραγματοποίησαν το 2020 ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Όπως διαπίστωσαν, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων ασκεί αντικαρκινική δράση. Μάλιστα μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων νεοπλασμάτων, αλλά πρωτίστως του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα.
«Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ακτινιδίων και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου. Οι επιστημονικές βάσεις, όμως, έχουν τεθεί», επισημαίνει η Dr. Pasricha.
Βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες
Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες C, Ε και Κ, που ενισχύουν μεταξύ άλλων το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν επίσης πλήθος άλλων φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν από:
- Καρκίνο
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Σακχαρώδη διαβήτη
Η Dr. Pasricha συνιστά να τρώτε τα ακτινίδια στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Εάν όμως δεν συνηθίζετε να τα καταναλώνετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ιατρική αντένδειξη γι’ αυτά.
Φωτογραφία: iStock




