Τι να πίνετε αν υπάρχει ιστορικό υψηλής χοληστερόλης στην οικογένειά σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χοληστερόλη
Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ή εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε την πάθηση, δεν αρκεί να προσέχετε το τι τρώτε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι εστιάζουν μόνο στο τι τρώνε για να μειώσουν τη χοληστερόλη. Αλλά αυτά που πίνετε μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Τέσσερις προτάσεις για το τι να πίνετε, εάν υπάρχει υψηλή χοληστερόλη στην οικογένειά σας:

Πιείτε τσάι: πράσινο, μαύρο, ή oolong

Το τσάι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως μετά από το νερό. Το πράσινο τσάι (που δεν έχει υποστεί ζύμωση), το μαύρο τσάι (πλήρης ζύμωση) και το τσάι oolong (ημιζυμωμένο) προέρχονται από το ίδιο φυτό (Camellia sinensis), το οποίο συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης και σε άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη του τσαγιού για την καρδιά αποδίδονται στα άφθονα φλαβονοειδή του. Τέτοια είναι και οι φλαβονο-3-όλες, φυσικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition αξιολόγησε τα αποτελέσματα από 37 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 8-12%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Πιείτε χυμό ροδιού

Το ζωηρό κατακόκκινο χρώμα των ροδιών οφείλεται στις πολυφαινολικές χρωστικές των καρπών τους. Εκτός από τις πολυφαινόλες, τα ρόδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, λιγνάνες και τριτερπένια. Πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην μείωση των επιβλαβών επιπέδων της “κακής” LDL-χοληστερόλης. Υπάρχουν πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν ότι ο 100% φυσικός χυμός ροδιού βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξειδωμένης χοληστερόλης, για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Πιείτε κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί (με μέτρο: 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες, 2 ποτήρια/ημέρα για τους άνδρες) είναι γνωστό ότι κάνει καλό στην καρδιά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία της καρδιάς είναι αυξάνοντας τα ωφέλιμα επίπεδα “καλής” χοληστερόλης HDL και μειώνοντας τα επιβλαβή επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αρκετές έρευνες συνδέουν τις βιοδραστικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού με τα οφέλη του στην μείωση της χοληστερόλης, όπως η ρεσβερατρόλη, η κατεχίνη, η επικατεχίνη, η κερσετίνη και η ανθοκυανίνη. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι εάν δεν πίνετε κρασί, τότε σαφώς και δεν συνιστάται να το ξεκινήσετε μόνο και μόνο για να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας. Όταν πρόκειται για αλκοόλ, το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο.

Πιείτε γάλα βρώμης

Έρευνες δεκαετιών αποδεικνύουν ότι η βρώμη είναι αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερόλης. Η βρώμη είναι πλούσια σε ένα μοναδικό είδος διαλυτών φυτικών ινών (β-γλυκάνες) που βοηθά στην παγίδευση της χοληστερόλης και στην αποβολή της από το σώμα. Το γάλα βρώμης είναι μια συμπυκνωμένη πηγή β-γλυκανών και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για την μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που πίνουν γάλα βρώμης, σε σύγκριση με άλλα ροφήματα φυτικής προέλευσης, έχουν κατά περίπου 6% χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αβοκάντο για χοληστερόλη, καρκίνο, μάτια και εγκέφαλο: Επιστημονικές ενδείξεις και αποδείξεις

Arcus senilis: Το σημάδι στα μάτια που είναι καμπανάκι για αυξημένη χοληστερόλη

Ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με την χοληστερόλη: Τι ανακάλυψαν για την λιποπρωτεΐνη Α

Ο #1 χυμός για να μειώσετε την χοληστερόλη, σύμφωνα με διαιτολόγο