Τι κάνει ο καφές στην πίεση αίματος, σύμφωνα με ειδικούς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφεΐνη
Ο καφές είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία μας με περισσότερους από έναν τρόπους.

Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες (ισχυρά αντιοξειδωτικά), μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και ακόμη και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο!

Ωστόσο, αν και ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να βελτιώσει θετικά τη συνολική υγεία σας, υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως το τι κάνει ο καφές στην αρτηριακή πίεση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καφές δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά η κατανάλωση καφεΐνης γενικά. Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν και ο λόγος σύνδεσης μεταξύ των δύο είναι ακόμα ασαφής, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει μια ορμόνη που κρατά τις αρτηρίες διευρυμένες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται κατά 5 έως 10 μονάδες 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τότε είναι σώφρον να μειώσετε την καφεΐνη που παίρνετε. Ειδικά αν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση).

Ωστόσο, αν και ο καφές αυξάνει την πίεση σε αρκετούς ανθρώπους, δεν το κάνει σε όλους. Σε κάποια άτομα, η κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην ανοχή που αναπτύσσουν στην καφεΐνη με την πάροδο του χρόνου, όσοι την καταναλώνουν πολύ τακτικά.

Τα 235 ml καφέ περιέχουν περίπου 100 mg καφεΐνης. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο καφεΐνης είναι 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από αυτήν δεν συνιστάται λόγω των επιπτώσεων στην αρτηριακή πίεση καθώς και της αύξησης του στρες, της αϋπνίας και των πεπτικών προβλημάτων.

Εάν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης τείνουν να είναι υψηλότερα από το κανονικό, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης. Εάν σας προτείνει να περιορίσετε το πόσο καφέ πίνετε, υπάρχει πάντα και η λύση του καφέ χωρίς καφεΐνη!

Πηγές: https://www.nhs.uk, https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

Πόση καφεΐνη (mg) περιέχει ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά που πίνετε: Πίνακες ανάλογα με το είδος