Τι είναι το ακρυλαμίδιο και γιατί να το αποφύγετε: Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε σχετική δημοσίευση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ακρυλαμίδιο
Είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Με σχετική του δημοσίευση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώνει εκ νέου τους καταναλωτές σχετικά με το ακρυλαμίδιο στις τροφές και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους.

Η δημοσίευση του ΕΦΕΤ για το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120°C). Όταν υπάρχει ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους καταναλωτές όλων των ηλικιών. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα, τοστ και καφές, καθώς και προϊόντα πατάτας όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια, αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Μην το κάψετε – ροδίστε το ελαφρά!

  • Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο, το υπερβολικό τσιγάρισμα και το κάψιμο.
  • Φρυγανίστε το ψωμί μέχρι να αποκτήσει χρυσοκίτρινο και όχι καφέ χρώμα.
  • Μαγειρεύετε τα προϊόντα πατάτας, όπως τηγανητές πατάτες και κροκέτες, μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο και όχι καφέ χρώμα.
  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο καθώς αυτό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου το οποίο ενδεχομένως αυξάνει την παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά το μαγείρεμα. Αντίθετα, κρατήστε τις πατάτες σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.

ακρυλαμίδιο

φωτό: iStock