Τι είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και πως χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων

  • Iatropedia newsroom
διογκωμένη πολυστερίνη
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης εξηγεί ποιες είναι οι χρήσεις της διογκωμένης πολυστερίνης (είναι γνωστή και ως «φελιζόλ») και γιατί είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Για τις ιδιότητες και τις χρήσεις που έχει η διογκωμένη πολυστερίνη ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ). Όπως αναφέρει, είναι ένα «καθιερωμένο, αποτελεσματικό και απαραίτητο υλικό συσκευασίας,  κρίσιμο και για την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού». Πιο αναλυτικά, ο ΠΑΣΙΔΥΠ αναφέρει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι:

  • Μοναδική και αναντικατάστατη για τις συσκευασίες προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής (όπως τα φρέσκα ψάρια και τα κρέατα), για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και την αποτροπή της αλλοίωσης τους.  Ειδικά σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού, επιβάλλεται η χρήση της για μηδενική ανθρώπινη επαφή με τα τρόφιμα αυτά.
  • Ιδανική και απαραίτητη για τις συσκευασίες προϊόντων ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά, για αντίστοιχους λόγους όπως ανωτέρω.
  • Μοναδική και απαραίτητη για συσκευασίες ευαίσθητων ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, εμβολίων και μοσχευμάτων, όπου απαιτείται ασφαλής μεταφορά και θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά, μέχρι και κάτω από τους – 700C.
  • Ιδανική για την συσκευασία και ασφαλή αποστολή ευαίσθητων / εύθραυστων υλικών. Τέτοια υλικά είναι λ.χ. ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αγαθά και προϊόντα.

Καλό οικολογικό προφίλ

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ προσθέτει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη έχει και άλλες σημαντικές ιδιότητες, με προεξάρχουσα ότι είναι πλήρως ανακυκλώσιμη. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη είναι:

  • Μοναδική και απαραίτητη για τις συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού.
  • Ιδανική και απαραίτητη για την κατασκευή κρανών ποδηλατών και μοτοσικλετιστών, αλλά και προφυλακτήρων και διατάξεων ασφαλείας στην βιομηχανία οχημάτων.
  • Το υλικό με το καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά των ανωτέρω προϊόντων (πηγή: EUMEPS / FWC 2018 LCA FishBox). Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο.
  • Άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας. Και αυτό διότι κατασκευάζεται από 98% αέρα (Ν2Ο2) και μόλις 2% πολυστυρένιο.
  • 100% ανακυκλώσιμη

Τι δεν είναι η διογκωμένη πολυστερίνη

Αντιθέτως, ο ΠΑΣΙΔΥΠ τονίζει ότι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) ΔΕΝ είναι:

  • Πλαστικό μιας χρήσης.
  • Υλικό συσκευασίας για έτοιμα φαγητά που καταναλώνονται αμέσως και δεν δέχονται περαιτέρω προετοιμασία ή επεξεργασία

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΔΙΠ κος Παντελής Πατενιώτης σχολίασε: «Την εποχή του κορονοϊού όπου η έννοια της ασφαλούς συσκευασίας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο λόγω της υγειονομικών αναγκών όσο και λόγω της εκτόξευσης των αναγκών των ταχυμεταφορών, η εικόνα του μοναδικού υλικού της διογκωμένης πολυστερίνης, δικαιούται να είναι τουλάχιστον αληθινή. Το EPS δίνει λύσεις, είναι αδύνατον να αντικατασταθεί και είναι ιδιαιτέρως φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων».

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ τονίζει ακόμα ότι η πλειονότητα των συσκευασιών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία τροφίμων. Είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες.

Ο ΠΑΣΙΔΥΠ αναφέρει επίσης ότι η διογκωμένη πολυστερίνη συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή. «Το EPS», αναφέρει, «είναι μη τοξικό και χημικά αδρανές. Μύκητες και βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς αξιοποιείται  στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς».

Η ανακύκλωσή της

Τέλος «αποτελεί ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον», προσθέτει ο Σύνδεσμος. Και αυτό διότι:

  • Για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και νερό, συγκριτικά με άλλα υλικά συσκευασίας
  • Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα προϊόντα διογκωμένης πολυστερίνης συμβάλουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές. Επιπλέον, και η ανακύκλωσή τους θεωρείται συγκριτικά πιο εύκολη.

Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS, με πολύ θετικά αποτελέσματα, τονίζει ο ΠΑΣΙΔΥΠ. Επιπλέον, η διογκωμένη πολυστερίνη μπορεί να λειωθεί, ή να συμπιεστεί, ώστε να δημιουργηθεί η συμπαγής πολυστερίνη (PS). Αυτή αποτελεί πρώτη ύλη για είδη όπως θερμομονωτικά και δομικά υλικά, γλάστρες, κρεμάστρες, υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος, παιχνίδια κ.ά.

Τέλος, δεν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET), καταλήγει.