Τα υγιεινά ροφήματα που διαλύουν κάθε προσπάθεια να χάσετε κιλά, σύμφωνα με διαιτολόγους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κιλά
Εάν έχετε βάλει ποτέ στόχο απώλειας βάρους για τον εαυτό σας, κάτι που να σας παρακινεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής, να τρώτε πιο υγιεινές τροφές και να ασκείστε περισσότερο, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε βιώσει και την απογοήτευση ενός “μπλοκαρίσματος” στην απώλεια κιλών.

Παρόλο που αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό μέρος της προσπάθειας για απώλεια βάρους, μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει τον οποιονδήποτε να τα παρατήσει.

Ευτυχώς, η λύση απαιτεί συχνά μόνο έναν μικρό “διακόπτη” σε κάτι που κάνετε. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο “υγιεινό” φαγητό ή ποτό που καταναλώνετε πολύ συχνά, ή ένα κρυφά ανθυγιεινό συστατικό.

Τα παρακάτω “υγιεινά” ροφήματα μπορεί να εκτροχιάζουν την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Καφές

Το να πίνετε τον καφέ σας σκέτο μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλών θερμίδων για την καθημερινή σας ρουτίνα. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι μας προειδοποιούν ότι ο καφές μπορεί γρήγορα να γίνει ένα ανθυγιεινό ρόφημα που μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Blanca Garcia, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με δύο βασικούς τρόπους: μέσω της κρέμας ή του γάλακτος που προσθέτετε, καθώς και της επιλογής σας σε γλυκαντικές ουσίες.

“Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές κρέμας είναι το γάλα, το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας, το γάλα βρώμης, οι αρωματισμένες κρέμες, ή το συμπυκνωμένο γάλα. Καθεμία από αυτές μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε θερμίδες, ανάλογα με την ποσότητα που βάζετε στον καφέ σας. Πολλοί βάζουν λευκή ζάχαρη, συμπυκνωμένου γάλακτος (προσθήκη ζάχαρης κατά την επεξεργασία), αρωματισμένα σιρόπια και σαντιγί!”, λέει η δρ. Garcia.

Shake πρωτεΐνης μετά την γυμναστική

Τα σέικ πρωτεΐνης και τα smoothies μπορούν να είναι ένα υγιεινό, εύκολο σνακ το πρωί ή μετά από μια προπόνηση. Και ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγιούς απώλειας βάρους, αυτά τα σέικ μπορεί να γίνουν “ανθυγιεινά”, αν δεν προσέχετε τι συμβαίνει σε αυτά.

«Ένα υγιεινό σέικ πρωτεΐνης μπορεί να έχει φυσικές πηγές πρωτεΐνης όπως γάλα, φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, αλλά αυτές μπορούν εύκολα να αυξηθούν σε θερμίδες ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείτε ή εάν το βούτυρο ξηρών καρπών έχει προσθήκη ζάχαρης», λέει η δρ. Garcia.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόνη πρωτεΐνης στο σέικ σας, η δρ. Garcia συστήνει να ελέγξετε καλά τη διατροφική ετικέτα πριν επιλέξετε ένα.

Χυμός

Ο χυμός με μέτρο μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέρος της διατροφής σας, ειδικά αν είναι 100% πραγματικός χυμός φρούτων. Αλλά η διαιτολόγος Christine Milmine προειδοποιεί, ότι εάν πίνετε πολύ χυμό αντί να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα, μπορεί να εκτροχιάσετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

“Το να πίνεις χυμό αντί να τρως ολόκληρο το φρούτο μπορεί να προσθέσει επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη. Αν φάτε το φρούτο ολόκληρο θα αισθάνεστε και πιο χορτάτοι, λόγω των ινών του”, λέει η δρ. Milmine.

Ενεργειακά ποτά

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιείτε ένα γρήγορο ενεργειακό ποτό εν κινήσει, ειδικά αν χρειάζεστε ώθηση καφεΐνης πριν από την γυμναστική. Δυστυχώς, πολλές μάρκες ενεργειακών ποτών είναι γεμάτες με συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε ότι μαθητές που καταναλώνουν τακτικά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, παίρνουν κιλά. Επιπλέον, τα ενεργειακά ποτά είναι γνωστό ότι προκαλούν ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα στρες και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πηγές: https://www.hsph.harvard.edu, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η #1 συνήθεια για ροφήματα/ποτά, ώστε να μειωθεί το σπλαχνικό λίπος μετά τα 40, σύμφωνα με διαιτολόγους

Οι καλύτερες επιλογές σε ροφήματα, για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης όσο μεγαλώνετε

Το να μασάτε πιο αργά την κάθε μπουκιά είναι το μυστικό για ν’ αρχίσετε να χάνετε κιλά

Οι καλύτεροι συνδυασμοί βραδινού φαγητού για ταχύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο