Τα τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό όταν έχετε ίωση

  • Ρούλα Τσουλέα
τρόφιμα
Η κοτόσουπα δεν είναι το μοναδικό φαγητό που μπορεί να μας δυναμώσει, λέει μία διαιτολόγος.

Όταν είμαστε άρρωστοι, ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα μοιάζει με το τέλειο γιατρικό, αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να μας βοηθήσουν, αναφέρει μία βρετανίδα ειδικός.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα που να θεραπεύει ή να προλαμβάνει τις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς», αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Rhiannon Lambert, από το Λονδίνο. «Ορισμένα τρόφιμα, όμως, είναι πιο θρεπτικά και ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιθέσεις των παθογόνων».

Η Dr. Lambert αναφέρει πως, εκτός από την κοτόσουπα, το ανοσοποιητικό μπορούν να βοηθήσουν και τρόφιμα, όπως αυτά που ακολουθούν:

Τρόφιμα με προβιοτικά

Το γιαούρτι και το ξινολάχανο ίσως δεν είναι η πρώτη σας επιλογή όταν είστε άρρωστοι. Ίσως όμως θα έπρεπε να δοκιμάσετε κάποιο απ’ όλα, διότι ωφελούν σημαντικά το ανοσοποιητικό. «Τα τρόφιμα με προβιοτικά περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου», εξηγεί η Dr. Lambert. «Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το έντερο για να λειτουργεί ομαλά, επομένως τα προβιοτικά το βοηθούν και αυτό».

Τα προβιοτικά τα χρειάζεστε ακόμα περισσότερο εάν παίρνετε αντιβιοτικά. Αυτά εκτός από τα παθογόνα βακτήρια, σκοτώνουν και τα ωφέλιμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα ανήκουν ενδεικτικά τα «ζωντανά» γιαούρτι, το ξινολάχανο (sauerkraut), το κεφίρ, το μίσο και το κίμτσι.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (π.χ. C, E, A), οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στον έλεγχο των λοιμωδών νόσων. Οι βιταμίνες αυτές προστατεύουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την αντίστασή του έναντι ιών, βακτηρίων και παρασίτων.

Η Dr. Lambert επισημαίνει πως στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται:

  • Μούρα και βατόμουρα
  • Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή
  • Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα καρότα
  • Πράσινο τσάι, ξηροί καρποί και μαύρη σοκολάτα

Σκόρδο

Το σκόρδο επίσης έχει θέσει σε μία διατροφή εναντίον των λοιμώξεων, διότι η αλλισίνη που περιέχει ασκεί αντιμικροβιακή δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να δρα προφυλακτικά εναντίον των λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει και στην καταπολέμησή τους, αναφέρει η Dr.  Lambert.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Η πιπερόριζα έχει μακρά ιστορία ως φυσικό φάρμακο κατά των λοιμώξεων, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Είναι γνωστό, λ.χ.,  ότι ανήκει στα τρόφιμα που καταπραΰνουν τη ναυτία και τα στομαχικά ενοχλήματα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Ειδικότερα, ένα από τα συστατικά της, η πιπερόλη (gingerol) καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν ουλίτιδα, καθώς και τη λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Μπορείτε να την προσθέσετε στα τρόφιμα που θα καταναλώνετε όσο είστε άρρωστοι ή να την πιείτε σαν ρόφημα, συνιστά η Dr. Lambert.

Φωτογραφία: iStock