Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης ίσως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά εξίσου με την τακτική άσκηση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συμπληρώματα
Η γλυκοζαμίνη, ένα αμινοσάκχαρο και φυσική ένωση που βρίσκεται στον χόνδρο, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι αθλητές ή τα άτομα που υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις συχνά στρέφονται στο συμπλήρωμα ως πιθανή πηγή ανακούφισης.

Αποδεικνύεται ότι τα οφέλη από τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από την απλή ανακούφιση από τον πόνο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια αναφέρει ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά όσο και η τακτική σωματική άσκηση.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο απαραίτητη είναι η τακτική άσκηση, αυτά τα ευρήματα είναι βέβαιο ότι εγείρουν θαυμασμό αλλά και αμφιβολίες.

“Σημαίνει αυτό, ότι αν σχολάσετε από τη δουλειά σας, μπορείτε απλώς να παραλείψετε το γυμναστήριο, να πάρετε ένα χάπι γλυκοζαμίνης και να πάτε σπίτι;” αναρωτιέται ρητορικά η επικεφαλής της μελέτης δρ. Dana King, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο. “Όχι. Δεν λέμε αυτό. Συνεχίστε να ασκείστε, αλλά η σκέψη ότι η λήψη ενός χαπιού θα ήταν επίσης ευεργετική, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα”.

Η δρ. King και οι συν-συγγραφείς της μελέτης συγκέντρωσαν δεδομένα για 16.686 άτομα (τουλάχιστον 40 ετών) μέσω της βρετανικής Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής μεταξύ 1999-2010. Στη συνέχεια συνδύασαν αυτά τα στατιστικά στοιχεία με στοιχεία θνησιμότητας από το 2015.

Η γλυκοζαμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και 65%

Ακόμη και αφότου συνυπολογίστηκαν διάφοροι άλλοι παράγοντες (ηλικία, φύλο, συνήθειες καπνίσματος, επίπεδα άσκησης), η ανάλυση της ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι η λήψη γλυκοζαμίνης σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο συνδέεται με πτώση κατά 39% σε όλες τις αιτίες θνησιμότητας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τα καρδιαγγειακά θανατηφόρα συμβάντα, ένα καθημερινό συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης συνδέεται με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 65%!

“Μόλις λάβαμε τα πάντα υπόψη, ο αντίκτυπος ήταν αρκετά σημαντικός”, προσθέτει η δρ. King, αναφέροντας ότι παίρνει η ίδια προσωπικά γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη, έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης.

συμπληρώματα

Προσοχή

Αυτή ήταν μια επιδημιολογική μελέτη και όχι μια κλινική δοκιμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πει οριστικά, ότι η γλυκοζαμίνη καθιστά λιγότερο πιθανό τον θάνατο. Ωστόσο, η δρ.King χαρακτήρισε “ενθαρρυντικά” τα αποτελέσματα της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Board of Family Medicine.

Πηγή: https://www.studyfinds.orghttps://wvutoday.wvu.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή σε 4 πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα: Μπορεί να γίνουν τοξικά για τον οργανισμό

Τι βιταμίνες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας: Διατροφή και συμπληρώματα

Οστεοπόρωση: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής

Προσοχή: Τι πρέπει να ξέρετε για τα συμπληρώματα κολλαγόνου και βιοτίνης