Τα σταφύλια προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία UV

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σταφύλια
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει από τη φθορά του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έδειξαν αυξημένη αντοχή στο ηλιακό έγκαυμα μετά από κατανάλωση 2,25 φλιτζανιών σταφυλιών κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία επέδειξαν επίσης μοναδικά μικροβιωματικά και μεταβολικά προφίλ, υποδηλώνοντας μια συσχέτιση μεταξύ του εντέρου και του δέρματος.

Τα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στα σταφύλια -γνωστά ως πολυφαινόλες- πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις.

Πώς έγινε η έρευνα για τα σταφύλια και την υπεριώδη ακτινοβολία

Σε αυτήν την έρευνα με 29 εθελοντές συμμετέχοντες, οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης σκόνης σταφυλιού (που ισοδυναμεί με 2,25 φλιτζάνια σταφυλιών την ημέρα) για 14 ημέρες έναντι της δερματικής φωτοφθοράς από το υπεριώδες φως.

Η ανταπόκριση του δέρματος των ατόμων στην υπεριώδη ακτινοβολία μετρήθηκε πριν και μετά την κατανάλωση σταφυλιών για δύο εβδομάδες, προσδιορίζοντας την οριακή δόση ακτινοβολίας UV που προκάλεσε ορατό κοκκίνισμα μετά από 24 ώρες (ελάχιστη δόση ερυθήματος: MED). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε μεταβολική ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου, των δειγμάτων αίματος και ούρων.

Τελικά, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων εμφάνισε αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία μετά την κατανάλωση σταφυλιών.

Τα ίδια άτομα εμφάνισαν σημαντικές διαφορές στο μικροβίωμα και τον μεταβολισμό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν.

Σημειωτέον, οι ίδιοι τρεις μεταβολίτες των ούρων παρουσίασαν πτώση στην ομάδα που ήταν ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιπλέον, τρία από τα άτομα με αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία έδειξαν ανθεκτική απόκριση: η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία παρέμεινε για έναν ακόμη μήνα μετά την επιστροφή στη μη κατανάλωση σταφυλιού.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι ένα τμήμα του πληθυσμού είναι ικανό να αντισταθεί στο ηλιακό έγκαυμα μετά την κατανάλωση σταφυλιού και ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του άξονα εντέρου-δέρματος και της αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου:

  • το 90% των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος και
  • το 86% των μελανωμάτων

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 90% της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από τον ήλιο.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη κατά 8% μέσα σε έναν μήνα

Αλτσχάιμερ: Αυξημένη προστασία για όσους τρώνε σταφύλια κάθε μέρα

Μαύρα σταφύλια: Θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και 5 μοναδικά οφέλη υγείας