Τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού γεμίζουν με δισ. πλαστικά μικροσωματίδια το τσάι – Πιθανή τοξικότητα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσάι
Μια καναδική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ένα πλαστικό σακουλάκι τσαγιού απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια πλαστικά μικροσωματίδια (μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μεγέθους μεταξύ 100 νανόμετρων και 5 χιλιοστών) σε μία και μόνο κούπα με τσάι!

Αυτός ο αριθμός από πλαστικά μικροσωματίδια στο τσάι είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος από άλλα τρόφιμα και ποτά.

Η Nathalie Tufenkji, από το πανεπιστήμιο McGill, σχολίασε: «Το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε πλαστικά μικροσωματίδια, υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού ανά γραμμάριο άλατος. Ένα φλιτζάνι τσάι από πλαστικό σακουλάκι τσαγιού περιέχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη μάζα πλαστικού, στα 16 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι”.

τσάι

Πιθανή τοξικότητα

Οι ερευνητές αγόρασαν τέσσερις διαφορετικές μάρκες τσαγιού με πλαστικά σακουλάκια από καταστήματα και καφετέριες στο Μόντρεαλ του Καναδά, τα άνοιξαν και τα ξέπλυναν, προτού τα βάλουν σε νερό θερμοκρασίας 95°C. Στην συνέχεια ανέλυσαν το νερό με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φασματοσκοπία.

Αν και, γενικότερα, πλαστικά μικροσωματίδια εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο στο πόσιμο νερό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Για να ελεγχθεί η πιθανή τοξικότητα των σωματιδίων που απελευθερώνονται από τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού, οι ερευνητές άφησαν ελεύθερους στο νερό αυτό, μερικούς ψύλλους που ζουν στο νερό.

«Τα σωματίδια δεν σκότωσαν τους ψύλλους, αλλά παρατηρήθηκε ότι είχαν σημαντικές συμπεριφορικές επιδράσεις και αναπτυξιακές δυσπλασίες», είπε η Tufenkji. Ωστόσο, λέει, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, η ίδια συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγουν τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού. «Να προτιμάτε το τσάι σε σακουλάκια που είναι φτιαγμένα από χαρτί ή σε σκέτα φύλλα τσαγιού, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

Πηγή: https://www.newscientist.com