Τα δημητριακά είναι το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υψηλά επίπεδα «παντοτιτών χημικών» έχουν βρεθεί σε προϊόντα με δημητριακά σε όλη την Ευρώπη, λόγω της παρουσίας της σε φυτοφάρμακα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Η πιο μολυσμένη τροφή είναι τα δημητριακά πρωινού, σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (PAN), με μέσες συγκεντρώσεις 100 φορές υψηλότερες από ό,τι στο νερό της βρύσης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα φυτοφάρμακα που περιέχουν χημικές ουσίες PFAS διασπώνται στο έδαφος, βρίσκεται σε δημητριακά πρωινού, δημοφιλή γλυκά, ζυμαρικά, κρουασάν, ψωμί ολικής αλέσεως και επεξεργασμένο ψωμί, καθώς και σε αλεύρι.
Οι ουσίες PFAS είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά», καθώς μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να αποικοδομηθούν μετά την απόρριψη των προϊόντων στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι εάν διαρρεύσουν στο έδαφος ή στο νερό, κάτι που συμβαίνει συχνά, θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί για αιώνες. Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον γίνεται σιγά σιγά σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων από τις χημικές ουσίες με ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Δείτε επίσης: Τα αυγά στην Ελλάδα είναι μολυσμένα με «παντοτινά χημικά» – Ανησυχητικά αποτελέσματα από ελληνική μελέτη
Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά οξέα (TFA) είναι τοξικά για την ανθρώπινη αναπαραγωγική λειτουργία, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει επίσης συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις στις λειτουργίες του θυρεοειδούς, του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη ανέλυσε 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών που αγοράστηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) – η πρώτη μελέτη του είδους της σε επίπεδο ΕΕ. Προηγούμενες αναφορές έχουν διαπιστώσει υψηλά επίπεδα TFA στο κρασί και κάποια μόλυνση του νερού της βρύσης. Είναι διαλυτό στο νερό, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά από το έδαφος.
Τα TFA ανιχνεύθηκαν στο 81,5% των δειγμάτων (53 από τα 65 δείγματα) σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Τα προϊόντα σίτου είναι σημαντικά πιο μολυσμένα από άλλα προϊόντα με βάση τα δημητριακά.
Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στα ιρλανδικά δημητριακά πρωινού, ακολουθούμενα από το βελγικό ψωμί ολικής αλέσεως, στη συνέχεια το γερμανικό ψωμί ολικής αλέσεως και τέλος τη γαλλική μπαγκέτα.
«Όλοι οι άνθρωποι εκτίθενται στα TFA μέσω πολλαπλών οδών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του πόσιμου νερού. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση απαγόρευση των φυτοφαρμάκων PFA, ώστε να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Salomé Roynel, υπεύθυνη πολιτικής στην PAN Europe.
Η Αγγελική Λυσιμάχου, επικεφαλής επιστήμης και πολιτικής στο PAN Europe, δήλωσε στο The Guardian: «Όλα τα δείγματα ήταν πάνω από το προεπιλεγμένο μέγιστο όριο. Δεν μπορούμε να εκθέτουμε παιδιά σε τοξικές για την αναπαραγωγή χημικές ουσίες. Αυτό απαιτεί άμεση δράση».
Φωτογραφία iStock





