Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία, καθώς είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και πλούσια σε υγιή λίπη. Μπορούν επίσης να προάγουν τον κορεσμό (αίσθημα ότι είστε χορτάτοι), κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας και στην προώθηση της υγιούς διαχείρισης βάρους.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δείχνει ότι όσοι έτρωγαν αμύγδαλα είχαν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μία ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Αλλά το σνακ αμυγδάλου δεν ήταν καλύτερο από το σνακ υδατανθράκων όσον αφορά τα αναφερόμενα επίπεδα πείνας των συμμετεχόντων ή την ποσότητα ενέργειας που κατανάλωσαν σε ένα γεύμα (από μπουφέ) 2 ώρες αργότερα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Almond Board of California και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Journal of Nutrition.

Μέτρηση της χορταστικής επίδρασης των αμυγδάλων

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων σε kilojoules (kJ). Να σημειωθεί ότι 1 θερμίδα ισοδυναμεί με 4 kilojoules.

Στην μελέτη συμμετείχαν 140 ενήλικες ηλικίας 25-65 ετών με παχυσαρκία ή απλά υπέρβαροι.

Μετά από νηστεία όλη τη νύχτα, οι συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία ένα σνακ:

  • 68 άτομα έφαγαν αμύγδαλα
  • 72 άτομα έφαγαν ένα παρόμοιο θερμιδικά σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες

Αφότου μέτρησαν τις ορμονικές αλλαγές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους ρώτησαν σχετικά με το πόσο ένιωθαν πείνα 30 λεπτά, 1 ώρα, 90 λεπτά και 2 ώρες αφότου είχαν φάει το σνακ τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόσφεραν σε 97 από τους συμμετέχοντες έναν μπουφέ με ό,τι μπορούσαν να φάνε, κατά τον οποίο αξιολογήθηκε η θερμιδική τους πρόσληψη. Από αυτούς:

  • οι 49 είχαν καταναλώσει αμύγδαλα
  • οι 48 είχαν φάει σνακ υδατανθράκων

Οι συμμετέχοντες είχαν 30 λεπτά για να φάνε ό,τι ήθελαν και ρωτήθηκαν αμέσως μετά για την όρεξή τους.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονταν στον μπουφέ μεταξύ εκείνων που έτρωγαν αμύγδαλα και εκείνων που είχαν το σνακ υδατανθράκων.

Τα αμύγδαλα δεν είχαν καμία επίδραση στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση θερμίδων

Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά αποτελέσματα για την υγεία, από εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις, μέχρι διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής αναζητούν αποτελεσματικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Αλλά η τρέχουσα μελέτη δεν έδειξε ότι τα αμύγδαλα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με ένα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Η συγγραφέας δρ. Alison Coates, καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο UniSA, είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες παρακολούθησης της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας για την κατανάλωση αμυγδάλων σε σύγκριση με σνακ ισοδύναμων υδατανθράκων για να μετρηθούν επαρκώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διαχείριση βάρους.

Τα σνακ με αμύγδαλα οδήγησαν σε αλλαγές στις ορμόνες της πείνας

Η μελέτη δείχνει ότι το σνακ αμυγδάλου είχε επίδραση σε διάφορες ορμόνες της πείνας.

Οι αποκρίσεις του πεπτιδίου C μειώθηκαν κατά 47% στην ομάδα αμυγδάλου. Αυτή η ορμόνη αντικατοπτρίζει το επίπεδο ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας. Τα χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου λιγότερο πιθανή.

Άλλες ορμόνες που εξαρτώνται από τη γλυκόζη και καταστέλλουν την όρεξη επίσης αυξήθηκαν για όσους έτρωγαν αμύγδαλα:

  • Τα επίπεδα γλυκαγόνης που προκαλούν κορεσμό αυξήθηκαν κατά 39%.
  • Οι αποκρίσεις των παγκρεατικών πολυπεπτιδίων που επιβραδύνουν την πέψη και συνεπώς την κατανάλωση τροφής αυξήθηκαν κατά 45%.
  • Τα επίπεδα του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου, το οποίο ρυθμίζει το βάρος και την πρόσληψη τροφής ενός ατόμου, αυξήθηκαν κατά 18%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι διαφορές στα επίπεδα ορμονών πιθανότατα αντικατοπτρίζουν τα υψηλότερα επίπεδα λίπους και τα χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων στους ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με τα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Αυτό δεν είναι αφορά μόνο τα αμύγδαλα, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καρυδιών ή φιστικιών παράγει παρόμοια αποτελέσματα στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν ανέφεραν ότι αισθάνονται συνειδητά λιγότερο πεινασμένοι, αν και οι συγγραφείς λένε ότι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα μια “κακή ευθυγράμμιση” μεταξύ των ορμονικών σημάτων και της αντίληψης της πείνας.

Η όρεξη είναι κάτι περίπλοκο και η διαφορά στα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζει την ανάγκη να εξεταστούν τα επίπεδα ορμονών και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα πείνας και το τι τελικά επιλέγουν οι άνθρωποι να φάνε.

Μπορεί το σνακ με αμύγδαλα να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους;

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα αμύγδαλα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή υγιούς λίπους και είναι απίθανο να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Μάλιστα, μια μεγάλη μετα-ανάλυση του 2021 υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι απίθανο να συμβάλει στην αύξηση του λιπώδους ιστού ή στην αύξηση του βάρους.

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι “η υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους”.

Η δρ. Alice Creedon, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε:

“Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιή λίπη και φυτικές ίνες και αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα αμύγδαλα, απορροφούμε μόνο περίπου το 60% των θερμίδων που περιέχουν λόγω των μοναδικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους”.

Αν και αυτή η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα βοηθούσαν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να τρώνε λιγότερο, οι ξηροί καρποί (όχι μόνο τα αμύγδαλα) παραμένουν μια πολύτιμη πηγή διατροφής.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τι βοηθάει αν τρώτε περίπου 46 αμύγδαλα την ημέρα

Τηγανητές πατάτες, ή αμύγδαλα; Τι θα συμβεί αν τρώτε ίσες θερμιδικά μερίδες μόνο από το ένα, ή το άλλο

Το μεγαλύτερο ψέμα για τους ξηρούς καρπούς και την απώλεια βάρους: Τι αποκάλυψε μεγάλη έρευνα

Ποιος ξηρός καρπός μειώνει χοληστερίνη, καρδιακά και καρκίνο παχέος εντέρου