Τα 7 οφέλη υγείας για όσους πίνουν καφέ κάθε μέρα, σύμφωνα επιστημονικές έρευνες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφές
Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ απλώς και μόνο λόγω της ικανότητάς του να παρέχει μια πολύ αναγκαία ώθηση ενέργειας λόγω της καφεΐνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, ο καφές προσφέρει επίσης φανταστικά οφέλη για την υγεία.

Πολλές μελέτες δείχνουν πόσο καλό μπορεί να κάνει η κατανάλωση καφέ για τον οργανισμό.

Ακολουθούν επτά οφέλη για την υγεία του καφέ, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί σε μελέτες.

Ο καφές συνδέεται με την μακροζωία

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες κοινές ασθένειες και καταστάσεις. Σε μια μελέτη επί 185.000 ανθρώπων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλες οι φυλετικές ομάδες (Λευκοί, Ασιάτες, Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι) είχαν 12% χαμηλότερη συχνότητα θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, εγκεφαλικού, διαβήτη, αναπνευστικών προβλημάτων, ή νεφρικής νόσου, όταν έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Αυτή η μείωση της θνησιμότητας ήταν ακόμη μεγαλύτερη (18%) για όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Σε μια άλλη ανάλυση, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία εξέτασαν 218 προηγούμενες μελέτες για τον καφέ, προκειμένου να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις του στην υγεία. Συμπέραναν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών ζεστού καφέ την ημέρα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει κάποιον να μειώσει την πιθανότητα να πεθάνει ή να υποφέρει από καρδιακή νόσο, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη, ηπατική νόσο, άνοια και ορισμένους καρκίνους.

Το άρωμα του καφέ συμβάλλει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και καλύτερη απόδοση σε τεστ

Απλά και μόνο η μυρωδιά ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα σε τεστ. Σε μια μελέτη, 100 προπτυχιακοί φοιτητές επιστρατεύτηκαν για να κάνουν ένα τεστ άλγεβρας 10 ερωτήσεων. Μερικοί μαθητές διαγωνίστηκαν για τις εξετάσεις τους σε ένα εργαστήριο υπολογιστών που μύριζε καφέ, ενώ οι άλλοι δούλευαν σε ένα δωμάτιο χωρίς άρωμα.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι οι μαθητές στην αίθουσα που μύριζε καφέ σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ τους. Μάλιστα, η μυρωδιά του καφέ, όπως διαπίστωσαν, πρόσθεσε ακόμη και ένα επιπλέον στρώμα αυτοπεποίθησης στους συμμετέχοντες στο τεστ, αυξάνοντας τις προσδοκίες τους για καλύτερη απόδοση στις εξετάσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη θα πρέπει να έχει ευρείες επιπτώσεις. Το άρωμα του καφέ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αισθάνονται πιο ενθουσιώδεις, ή παραγωγικοί στον εργασιακό χώρο.

“Η όσφρηση είναι μια από τις πιο ισχυρές αισθήσεις μας”, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, Adriana Madzharov, καθηγήτρια του Stevens School of Business. “Εργοδότες, αρχιτέκτονες, εργολάβοι, διαχειριστές χώρων λιανικής και άλλοι επαγγελματίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διακριτικά αρώματα για να διαμορφώσουν την εμπειρία των εργαζομένων ή των ενοίκων”.

Επιβεβαιώνοντας αυτά τα αποτελέσματα, μια άλλη μελέτη διαπιστώνει ότι η μυρωδιά ή η σκέψη του καφέ βελτιώνει επίσης την εστίαση. Σε αυτό το πείραμα, 871 συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε στοιχεία που σχετίζονται με τον καφέ (μυρωδιές, ήχους, εικόνες) σε τέσσερα ξεχωριστά πειράματα. Τα στοιχεία αυτά σχεδιάστηκαν για να κάνουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τον καφέ και την καφεΐνη χωρίς να πιουν το ρόφημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη εγρήγορση, ενέργεια, καρδιακό ρυθμό και εστίαση/συγκέντρωση.

Ο καφές ενεργοποιεί το κάψιμο θερμίδων από τον φαιό λιπώδη ιστό

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει το “καφέ” (φαιό) λίπος στο σώμα. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το καφέ λίπος καίει πραγματικά θερμίδες και προάγει την απώλεια βάρους.

Ο φαιός λιπώδης ιστός, που συνήθως αναφέρεται ως καφέ λίπος, πιστεύεται ότι βρίσκεται μόνο σε ανθρώπινα βρέφη και θηλαστικά σε χειμερία νάρκη. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι και οι ενήλικες μπορεί να έχουν καφέ λίπος. Ουσιαστικά, το καφέ λίπος δημιουργεί ζεστασιά στο σώμα καίγοντας θερμίδες.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που έδειξε το πώς μπορεί να διεγείρεται το καφέ λίπος στους ενήλικες. Χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση σε άτομα αμέσως μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη πράγματι διεγείρει τα καφέ λιποκύτταρα.

Ο καφές μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της γεύσης, ειδικά για γλυκά

Ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Μετά από ένα φλιτζάνι, τα γλυκά έχουν έχουν ακόμα πιο γλυκιά γεύση και τα πικρά δεν είναι τόσο έντονα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί η μαύρη σοκολάτα δεν έχει τόσο έντονη γεύση όταν συνδυάζεται με ζεστό καφέ.

Συνολικά 156 συμμετέχοντες στην μελέτη υποβλήθηκαν σε έλεγχο της όσφρησης και της γεύσης αφότου ήπιαν έναν καφέ. Ο καφές δεν επηρέασε καθόλου την όσφρησή τους, αλλά παρατηρήθηκαν διαφορές στη γεύση σε όλα τα επίπεδα. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτή είναι μια μελέτη που δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη. Επανέλαβαν το πείραμά τους χρησιμοποιώντας καφέ χωρίς καφεΐνη και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Ένας στους 41 θα πεθάνει από τη νόσο.

Η κατανάλωση καφέ μεταξύ των συμμετεχόντων κυμαινόταν από λιγότερο από δύο φλιτζάνια έως εννέα ή περισσότερα φλιτζάνια κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ. Ο καρκίνος είναι επίσης 12% λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί εάν οι ασθενείς πίνουν πολύ καφέ.

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

Οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ και οι περιπτώσεις γνωστικής εξασθένησης παρακολουθήθηκαν σε περισσότερους από 200 Αυστραλούς κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ έχει θετική επίδραση σε διάφορες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων εκτελεστικών λειτουργιών που περιλαμβάνουν προγραμματισμό, αυτοέλεγχο και προσοχή. Περισσότερος καφές φαίνεται επίσης να προάγει την επιβράδυνση της συσσώρευσης πρωτεΐνης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που θεωρείται πρόδρομος της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.

Ο καφές μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της αερόβιας άσκησης

Σε μια μελέτη 38 άνδρες και γυναίκες ολοκλήρωσαν έναν κύκλο πέντε χιλιομέτρων με ένα ποδήλατο γυμναστικής χωρίς να πιουν τίποτα εκ των προτέρων. Την επόμενη μέρα, ορισμένοι συμμετέχοντες ήπιαν είτε καφέ, είτε ένα εικονικό φάρμακο με γεύση καφέ μία ώρα πριν εκτελέσουν την ίδια εργασία. Μια τρίτη ομάδα πάλι δεν ήπιε τίποτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του καφέ ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους πιο γρήγορα από τους συμμετέχοντες στις ομάδες εικονικού φαρμάκου και ελέγχου. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η παρατηρούμενη επίδραση του καφέ στην απόδοση ήταν παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όπως πάντα, οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής θα πρέπει πάντα να συζητούνται πρώτα με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράσινο τσάι ή καφές: Πόση καφεΐνη έχει το καθένα – Ποιο ρόφημα είναι καλύτερο για την υγεία

Ο καφές επηρεάζει το αν θα εκδηλώσετε διαβήτη: Τι να έχετε στον νου σας κάθε μέρα

Τι επίπτωση έχει ο καφές στο πεπτικό σύστημα ανάλογα με το πόσο πίνετε

Όσοι συνηθίζουν να πίνουν έτσι τον καφέ τους, αδυνατίζουν πιο εύκολα, λένε διατροφολόγοι