Τα 3 καλύτερα κατεψυγμένα λαχανικά για το έντερο, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

  • Ρούλα Τσουλέα
λαχανικά
Πόσο θρεπτικά είναι και τι μπορούν να προσφέρουν στην υγεία μας. Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου καλά και μερικές φορές καλύτερα από τα φρέσκα, αναφέρει μία ειδικός από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). Και αυτό διότι αμέσως μετά τη συγκομιδή, αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά συστατικά – μία απώλεια που για τα περισσότερα συστατικά σταματά με την άμεση κατάψυξη.

«Μπορεί να χρειασθούν αρκετές ημέρες έως ότου μεταφερθούν τα φρέσκα προϊόντα στα σημεία διάθεσης και μερικές ακόμα έως ότου καταναλωθούν», λέει η διαιτολόγος της BHF Victoria Taylor.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι πιο υγιεινό για την καθημερινή διατροφή μας. Αρκεί να είναι σκέτα και να μην έχουν πρόσθετα λίπη και αλάτι, προσθέτει.

«Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τρώμε όλη την εποχή προϊόντα που βρίσκονται εκτός εποχής», συνηγορεί ο γαστρεντερολόγος Dr. Will Bulsiewicz, ειδικός στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και τον ρόλο που παίζουν σε αυτήν τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, Dr. Bulsiewicz παρέθεσε τρία πολύ υγιεινά λαχανικά τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου. Να ποια είναι:

Μπρόκολο

Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά (κραμβοειδή) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών ουσιών ορισμένες από τις οποίες (λ.χ. η σουλφοραφάνη) έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση σουλφοραφάνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του προστάτη
  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Της στοματικής κοιλότητας

Μπάμιες

Εάν σας αρέσουν οι μπάμιες, σίγουρα θέλετε να τις καταναλώνετε όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που είναι η εποχή τους.

Οι μπάμιες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου, τονίζει ο Dr. Bulsiewicz. Ο καρπός τους, που καταναλώνεται μόνο όταν είναι άγουρος,  είναι σαρκώδης και βλεννώδης. Αυτό το ζελατινώδες υλικό σαν βλέννα και τα προβιοτικά συστατικά που περιέχουν ωφελούν σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου.

Ριζωματώδη λαχανικά

Τα ριζωματώδη (ή ριζώδη) λαχανικά είναι εκείνα των οποίων καταναλώνονται οι ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει πως στις περιοχές με τους μακροβιότερους κατοίκους του πλανήτη, έως και το 65% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από ριζωματώδη λαχανικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Τα παντζάρια
  • Τα καρότα
  • Το παστινάκι
  • Το ραπανάκι
  • Τα γογγύλια
  • Η γλυκοπατάτα
  • Το γουλί
  • Η ρέβα

Φωτογραφία: iStock