Σπιρουλίνα… ένα φύκι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα!!!

  • Iatropedia
Υπάρχει ένα φύκι το οποίο μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας της πλειάδας των θρεπτικών του συστατικών, η Σπιρουλίνα.

Η Σπιρουλίνα (spirulina) ανήκει στο γένος των κυανοβακτηρίων με γνωστότερα είδη την Spirulina maxima και την Spirulina platensis.

Αποτελείται από πολλά κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νημάτων με σπειροειδή μορφή το σχήμα των οποίων δίνει και το όνομα στην Σπιρουλίνα.

Κάθε κύτταρο της δεν διαθέτει σχηματισμένο πυρήνα και πλαστίδια. Η Σπιρουλίνα διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11).

Η Σπιρουλίνα είναι ένα φύκι στην σύνθεση της οποίας κανείς μπορεί να βρει μια πλειάδα θρεπτικών στοιχείων, καθώς περιλαμβάνει φυτοκυανίνη, η οποία δίνει και το κυανό χρώμα, χλωροφύλλη, που δίνει το πράσινο χρώμα, πρωτεϊνη(50-70% επί ξηρού βάρους), λιπίδια (5-7%), σάκχαρα(15-20%), βιταμίνες(Β1,Β5,Β6,Ε), ιχνοστοιχεία, μέταλλα, σίδηρο, Β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά στοιχεία, λιπαρά οξέα.

Ενώ ταυτόχρονα είναι μεγάλη πηγή σε σίδηρο καθώς η περιεκτικότητά της είναι 58 φορές μεγαλύτερη από αυτήν στο ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια από το ήπαρ του βοδιού.

Μέσω όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών που μπορεί κανείς να βρει στην σύνθεση της γίνεται κατανοητό πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Από ιστορικά στοιχεία τα οποία είναι γνωστά για αυτήν φανερώνεται η μεγάλη της διατροφική αξία, καθώς έχει καταναλωθεί ως τροφή για αιώνες στην Κεντρική Αμερική.Σήμερα, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής σε όλον τον κόσμο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα θεραπευτικά της οφέλη σε μια σειρά νόσων, όπως της υπερχοληστερολαιμίας, υπεργλυκελαιμίας, σε καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδεις ασθένειες καθώς και σε ιογενείς λοιμώξεις.

Η κατανάλωσή της θεωρείται ασφαλής από τον άνθρωπο, υποστηριζόμενη από την μακρά της ιστορία ως πηγή τροφής. Πολλές πειραματικές μελέτες έχουν δείξει την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Σπιρουλίνα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και στην μείωση των συμπτωμάτων της όπως είναι η ρινική καταρροή, η δακρύρροια, η κνίδωση, το οίδημα, σταματώντας την απελευθέρωση της ισταμίνης, ουσίας που συμβάλλει στα συμπτώματα αλλεργίας.

Ενώ, παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως ένα φύκι το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, βάση μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς η Σπιρουλίνα έχει ένα εντελώς μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της χλωροφύλλης, φυτοκυανίνης και πολυσακχαριτών, που μπορεί να βοηθήσουν στην κάθαρση του οργανισμού.

Επιπλέον, η σύστασή της με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και ανόργανα συστατικά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση της χοληστερόλης που υπάρχει στη ροή του αίματος . Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Πέραν όλων αυτών των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χρήση της Σπιρουλίνας στην υγεία, σημαντική είναι και η προσφορά της στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μελέτες έχει φανερωθεί πως βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διεγείρει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ενισχύει την ικανότητα του σώματος να παράγει νέα κύτταρα αίματος.

Η Σπιρουλίνα ρυθμίζει βασικά κύτταρα και όργανα, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν παρά τις πιέσεις από περιβαλλοντικές τοξίνες και μολυσματικούς παράγοντες.

Τέλος, αναφορές έχουν γίνει και για την αξιοθαύμαστη προσφορά της στην ενίσχυση της υγιής εμφάνισης των μαλλιών, νυχιών και του δέρματος, καθώς τα συστατικά που περιέχονται σε αυτή βοηθούν στην υγιή ανάπτυξή τους, ενώ είναι διαδεδομένη η χρήση της για την πιο γρήγορη επούλωση πληγών στο δέρμα.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως είναι το Σπιρουλίνα Gold Eubias™, το οποίο δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα, σημαντικό κυρίως για τις γυναίκες, μπορεί να προσφέρει μια πλειάδα θετικών αποτελεσμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαιτίας της αρίστης ποιότητάς της, καθώς καλλιεργείται σε πεντακάθαρα κρυσταλλικά νερά, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων.

Το φυτικό συμπλήρωμα διατροφής Σπιρουλίνα Gold Eubias™ μπορεί κανείς να το βρει σε όλα τα φαρμακεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ganoderma lucidum, ‘’το μανιτάρι των Θέων’’!

Πόσο σημαντικά μπορεί να είναι το Ιχθυέλαιο και το Μουρουνέλαιο στην καθημερινή μας ζωή!!!

Ιπποφαές, η φυσική ευεξία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού!!!

Τι μπορεί να δώσει νέα πνοή στα μαλλιά μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν