Ο καφές συνδέεται με κίνδυνο τύφλωσης: Ποιοι κινδυνεύουν – Πόση ποσότητα καφέ είναι το όριο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφές
Η καφεΐνη είναι... απαραίτητη για πολλούς για να ξυπνήσουν καλά το πρωί. Αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αν πίνετε πολλούς καφέδες (ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη) μπορεί να εκδηλώσετε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα μάτια.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι -σε υπερβολική καθημερινή κατανάλωση- ο καφές αυξάνει κατά σχεδόν τέσσερις φορές τον κίνδυνο τύφλωσης σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για γλαύκωμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους είναι τα πρώτα που αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής ενός ατόμου και του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης από φυσικά αίτια. Ανεξάρτητα από τον τύπο του γλαυκώματος που έχουν οι ασθενείς, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η υψηλή πίεση των ματιών βλάπτει το νεύρο που συνδέει το μάτι και τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αύξηση της απώλειας όρασης και τελικά σε τύφλωση.

Επί του παρόντος, οι κύριες θεραπείες για το γλαύκωμα περιλαμβάνουν φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες και χειρουργική επέμβαση.

Καφές: Πόσα φλιτζάνια καφέ θα επηρεάσουν την όραση;

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε τις περιπτώσεις 120.000 ατόμων, εξετάζοντας την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της ενδοφθάλμιας πίεσης (IOP). Αυτή αποτελεί βασικό μέτρο της πίεσης στα μάτια και του συνολικού κινδύνου ενός ασθενούς για γλαύκωμα. Οι ασθενείς με αυξημένη IOP, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα προτού το γλαύκωμα αρχίσει να επηρεάζει την όρασή τους.

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης δεν έχει τεράστια επίδραση στον κίνδυνο IOP και γλαυκώματος. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο για αυξημένη ΙΟΡ, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ καθημερινά οδήγησε σε σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε διαγνώσεις γλαυκώματος.

“Δημοσιεύσαμε παλιότερα έρευνες που υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης αύξησε τον κίνδυνο γλαυκώματος μεταξύ ατόμων με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σε αυτήν την μελέτη δείξαμε μια ανεπιθύμητη σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης και του γλαυκώματος που ήταν εμφανής μόνο μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για αυξημένη πίεση των ματιών”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Louis R. Pasquale, αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Οφθαλμολογικής Έρευνας στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Πότε ο καφές μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε άτομο με γλαύκωμα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA και αρχεία υγείας από το 2006 έως το 2010 για ασθενείς σε μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές βάσεις δεδομένων στον κόσμο. Η ομάδα, μεταξύ 39 και 73 ετών, παρείχε επίσης πληροφορίες σχετικά με το πόσο καφέ ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη έπιναν καθημερινά. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν το οικογενειακό τους ιστορικό γλαυκώματος ή άλλα προβλήματα όρασης.

Μετά από τρία χρόνια, η ομάδα έλεγξε ξανά την πίεση των ματιών κάθε ασθενούς. Για άτομα που έπιναν την περισσότερη καφεΐνη (480 mg ή περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) η ΙΟΡ τους αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,35 mmHg.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο για γλαύκωμα επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης. Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι 321 mg καθημερινής καφεΐνης (περίπου τρία φλιτζάνια καφέ) αύξησαν τον επιπολασμό του γλαυκώματος κατά 3,9 φορές σε αυτά τα άτομα.

“Οι ασθενείς με γλαύκωμα συχνά ρωτούν αν μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασής τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για γλαύκωμα μπορεί να επωφεληθούν από τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της καφεΐνης και του κινδύνου γλαυκώματος παρατηρήθηκε μόνο με μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και μόνο σε εκείνους με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Anthony Judge, από το University College London Institute of Ophthalmology.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτι που δεν ξέρατε ότι σας προσφέρει ο καφές φραπέ!

Καρκίνος του εντέρου: Σημαντικός ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο καφές – Τι ανακάλυψαν

Δυνητικά κακός για την υγεία ο ελληνικός καφές: Τι έδειξε έρευνα για το φιλτράρισμα του καφέ

Πόσος καφές τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια