Σας ανεβαίνει περιστασιακά η πίεση; Ίσως πρέπει να τρώτε λίγη μαύρη σοκολάτα

  • Ρούλα Τσουλέα
σοκολάτα
Τι δείχνει νέα μελέτη για τις επιδράσεις που έχουν τα φλαβονοειδή του κακάο στην αρτηριακή πίεση και στα αιμοφόρα αγγεία. Ποιο είδος σοκολάτας είναι πιο ωφέλιμο.

Την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε κάτι γλυκό, φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να ωφελήσετε σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ.

Σε μελέτη με 11 υγιείς εθελοντές διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο διατηρούν ελαστικά τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Με αυτό τον τρόπο το αίμα κυλά ανεμπόδιστα στο σώμα και η αρτηριακή πίεση παραμένει χαμηλή.

Διαβάστε ακόμα Μαύρη, λευκή ή γάλακτος; Ποια σοκολάτα είναι καλύτερη για την καρδιά

Τα φλαβονοειδή ενισχύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο: Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Ωστόσο το να φάτε σοκολάτα γάλακτος, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Η σοκολάτα αυτή περιέχει υπερβολικά πολλή ζάχαρη και μόλις 25% στερεά κακάο.

Η μαύρη σοκολάτα, όμως, μπορεί να περιέχει από 70% έως και 90% στερεά κακάο. Επομένως τα οφέλη της είναι πολύ περισσότερα.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη χορηγώντας φλαβονοειδή στους εθελοντές τους. Τα φλαβονοειδή προέρχονταν από κακάο και η χορήγησή τους γινόταν με τη μορφή δισκίων.

Οι 11 εθελοντές λάμβαναν καθημερινά είτε το χάπι με τα φλαβονοειδή, είτε ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo). Η λήψη γινόταν εναλλάξ, επί σχεδόν 15 ημέρες. Οι εθελοντές φορούσαν στο μπράτσο συσκευές 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης. Φορούσαν επίσης στο δάκτυλο ειδική συσκευή μέτρησης της αρτηριακής δυσκαμψίας.

Μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη των φλαβονοειδών, οι εθελοντές παρουσίαζαν μείωση της αρτηριακής πίεσής τους. Παρουσίαζαν επίσης βελτίωση στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων τους.

Οι εθελοντές δεν έπασχαν από υπέρταση. Ωστόσο περιστασιακά παρουσίαζαν αυξήσεις της πίεσής τους, όπως συμβαίνει σε όλους μας.

Και οι μικρότερες ποσότητες

Τα χάπια που λάμβαναν περιείχαν φλαβονοειδή που αντιστοιχούν σε μισό κιλό μαύρη σοκολάτα. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως πιθανότατα είναι αποτελεσματικά και σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

«Ο θετικό αντίκτυπος που έχουν τα φλαβονοειδή του κακό στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι αδιαμφισβήτητος. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, ώστε να είναι ωφέλιμη», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christian Heiss, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Η υπέρταση είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα στη Δύση. Υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες. Είναι σοβαρή πάθηση, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, που επίσης μπορεί να τη μειώσουν είναι:

  • Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Τα μήλα
  • Τα μούρα
  • Τα κεράσια
  • Τα φασόλι σόγιας
  • To κόκκινο κρασί

Ο Dr. Heiss τόνισε πως η ερευνητική ομάδα του σχεδιάζει τώρα νέα μελέτη, στην οποία θα εξεταστεί η επίδραση που έχει η σοκολάτα στην πίεση των πασχόντων από υπέρταση.

Φωτογραφία: iStock