Ροδάκινο: Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες – Τι πολύτιμα προσφέρουν στην υγεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ροδάκινο
Το ροδάκινο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του καλοκαιριού. Είναι μαλακό και γλυκό, με υπέροχο άρωμα και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Το ροδάκινο έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, καθώς κάνει καλό σε πέψη, καρδιά, ανοσοποιητικό σύστημα και στην άμυνα απέναντι σε αλλεργίες.

Ροδάκινο: Διατροφική αξία

Τα ροδάκινα είναι ένα είδος πυρηνόκαρπου φρούτου, όπως τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Τα πυρηνόκαρπα φρούτα έχουν ένα κεντρικό κουκούτσι. Τα ροδάκινα υπάρχουν σε διάφορες και προσφέρουν αρκετές διατροφικές απολαβές.

Ένα μεγάλο ροδάκινο (περίπου 147 γραμμάρια) έχει περίπου:

  • 68 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης

Τα ροδάκινα είναι επίσης μια μέτρια πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα:

Ροδάκινο: Οφέλη για την υγεία

Καρδιά

Όλα τα είδη φρούτων αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, αλλά τα ροδάκινα μπορεί να έχουν κάποια συγκεκριμένα οφέλη. Έρευνες σε μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ροδάκινου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το ροδάκινο είναι επίσης μια μέτρια πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Πέψη

Τα ροδάκινα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και κρατούν υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση της φλούδας του φρούτου μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι και τα εκχυλίσματα από άνθη ροδάκινου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης.

Μειωμένη φλεγμονή

Οι φυτικές πολυφαινόλες (μικροθρεπτικά συστατικά) και τα πρεβιοτικά (ζωντανά βακτήρια) που βρίσκονται στα ροδάκινα και άλλες φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η φλούδα και η σάρκα του ροδάκινου περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα φυτά που καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη. Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση και τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Μάλιστα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ροδάκινα την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.

Ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν επίσης ότι εκχυλίσματα από κουκούτσια ροδάκινου μπορεί να μειώσουν την αλλεργική απόκριση του σώματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι τα ροδάκινα μπορεί να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους.

Μάτια

Το ροδάκινο είναι μια μέτρια πηγή βήτα καροτίνης, μια κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φρούτα. Το σώμα μετατρέπει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α, μια απαραίτητη βιταμίνη που είναι σημαντική για την υγιή όραση.

Επιδερμίδα

Κάποιες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει, ότι όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το εκχύλισμα από κουκούτσι ή από άνθη ροδάκινου μπορεί να μειώσει τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και να βοηθήσει την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι ένας άλλος πιθανός λόγος για να αγαπήσετε τα ροδάκινα.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρπούζι: Θερμίδες, διατροφική αξία και ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία

Πεπόνι: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία

Μπανάνες: Θερμίδες, ιδιότητες και οφέλη υγείας – Τι παθαίνει η καρδιά από το πολύ κάλιο στους νεφρούς!

5 εντυπωσιακά οφέλη που παρέχουν τα κεράσια στην υγεία