Προσοχή στη διατροφή χωρίς γλουτένη: Ίσως σας οδηγήσει σε διαβήτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η διατροφή χωρίς γλουτένη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε meeting της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Όρεγκον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», επισήμανε ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το  συνέδριο έρχεται να ανατρέψει αυτήν και πολλές ακόμη, καλά εδραιωμένες απόψεις σχετικά με την υγεία και τη διατροφή μας. Στη διάρκειά του, πολλά θέματα της ιατρικής επικαιρότητας παρουσιάζονται με απλό τρόπο, ιδιαίτερα προσιτό ακόμη και στο ευρύ κοινό. “Αυτός είναι ακριβώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας, να απλοποιήσει τα θέματα της υγείας, ώστε να καταστούν κατανοητά ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική κοινότητα”, τόνισε ο κ. Γεώργιος Ανδρεόπουλος, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO.

Αθώα τα κορεσμένα λιπαρά;

Η κατανάλωση αυγών έχει πια απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές.

Πρόσληψη πρωτεΐνης

Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλοι καταφεύγουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση σε δίαιτες πρωτεϊνικές, η ασφαλής ποσότητα πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώνουμε έχει μεγάλη σημασία και περιορίζεται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.

Όπως επεσήμανε η Ιατρός –βιοπαθολόγος, με εξειδίκευση στην Ιατρική Παχυσαρκίας και στην Ιατρική Αντιγήρανσης,  κα Μαρία Ψωμά, “υπάρχουν πάρα πολλές δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο Ίντερνετ και κάνουν χωρίς παρακολούθηση, όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις”.
“Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες”, πρόσθεσε η παθολόγος του Ιατρικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO, κυρία Ελένη Σδράκα.

Καφές

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεότερων μελετών που δείχνουν ότι “η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα”.

Διατροφή και καλή διάθεση

«Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα, όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία, βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα. Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας.

Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο», τόνισε η κα Ψωμά και πρόσθεσε ότι τροφές όπως η γαλοπούλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, προάγουν επίσης την ηρεμία.

«Συνολικά, μια διατροφή με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι», υπογράμμισε η κα Ψωμά, αποσαφηνίζοντας και τον ρόλο της ζάχαρης στη διάθεσή μας:   «Η ζάχαρη ενώ νομίζουμε ότι μας βοηθάει, δεν μας βοηθάει πραγματικά. Μπορεί στιγμιαία να μας τονώνει, αλλά στη συνέχεια δημιουργεί υπογλυκαιμία και μας ρίχνει. Και επιπλέον είναι εξαρτησιογόνος».

Σημαντική ομιλία του συνεδρίου είναι εκείνη με τίτλο “Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, που θα αναπτύξει ο οινολόγος κ. Γκουράβας, ενώ στην ομιλία του προέδρου της EsoDiMeSO κ. Αδαμίδη το βράδυ του Σαββάτου, θα μάθουμε πώς το να φροντίζουμε την ομορφιά μας έχει θετικές προεκτάσεις στην υγεία μας. “Η ομορφιά είναι κίνητρο για καλή υγεία. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα του, δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατροφή ούτε για την υγεία του. Η παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου για παράδειγμα, βγαίνει και στη φυσιολογία του δέρματος”, σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.