Πόσο καιρό μπορώ να παίρνω βιταμίνη Β12; Απαντήσεις στις συνήθεις απορίες για την κυανοκοβαλαμίνη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη Β12
Η κυανοκοβαλαμίνη είναι μια βιομηχανοποιημένη έκδοση της βιταμίνης Β12.

Ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη Β12 για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κυανοκοβαλαμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη της αναιμίας λόγω ανεπάρκειας Β12.

Βιταμίνη Β12: Βασικά στοιχεία

  • Η κυανοκοβαλαμίνη δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης Β12. Χρειάζεστε βιταμίνη Β12 για να δημιουργήσετε ερυθρά αιμοσφαίρια και να διατηρήσετε το νευρικό σας σύστημα υγιές.
  • Συνήθως θα παίρνετε δισκία κυανοκοβαλαμίνης κάθε μέρα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ανεπάρκειας Β12. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε αρχικά ενέσεις βιταμίνης Β12 για να αυξήσετε τα επίπεδά σας.
  • Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν αρχίσουν να βελτιώνονται τα επίπεδα της Β12 και τα συμπτώματά σας (όπως υπερβολική κούραση ή έλλειψη ενέργειας).
  • Μερικοί μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν την λήψη κυανοκοβαλαμίνης, όταν η βιταμίνη Β12 στο αίμα τους επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο.
  • Μπορεί να χρειαστούν τακτικές εξετάσεις αίματος ενώ παίρνετε κυανοκοβαλαμίνη, για να παρακολουθείτε τα επίπεδα της Β12 στο αίμα σας.

Βιταμίνη Β12: Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την κυανοκοβαλαμίνη

Πώς λειτουργεί η κυανοκοβαλαμίνη;

Η κυανοκοβαλαμίνη είναι μια βιομηχανοποιημένη έκδοση της βιταμίνης Β12. Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα της Β12 στο αίμα σας.

Χρειάζεστε βιταμίνη Β12 για να παραμείνετε υγιείς. Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος.

Έχοντας αρκετή βιταμίνη Β12 επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια που λειτουργούν σωστά για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με χαμηλά επίπεδα Β12, η λήψη κυανοκοβαλαμίνης βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων, όπως η κούραση, η έλλειψη ενέργειας και η δύσπνοια.

Τα συμπληρώματα Β12 θα βελτιώσουν συμπτώματα όπως η κούραση και η έλλειψη ενέργειας μόνο εάν αυτά προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα Β12 στο αίμα.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να φέρει αποτελέσματα;

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες προτού αρχίσουν να βελτιώνονται τα επίπεδα της Β12 και τα συμπτώματά σας.

Εάν κάνετε ενέσεις υδροξοκοβαλαμίνης για να αυξήσετε την βιταμίνη Β12 στην αρχή της θεραπείας, τα δισκία κυανοκοβαλαμίνης μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Για πόσο καιρό μπορώ να παίρνω βιταμίνη Β12;

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας συμβουλεύσει πόσο καιρό χρειάζεται να παίρνετε τα δισκία κυανοκοβαλαμίνης.

Ενδεχομένως να μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε κυανοκοβαλαμίνη όταν τα επίπεδα της Β12 στο αίμα σας επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να το παίρνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας εάν η διατροφή σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη Β12 ή δεν μπορείτε να απορροφήσετε αρκετή βιταμίνη Β12 από αυτά που τρώτε.

Τι θα συμβεί εάν σταματήσω να παίρνω βιταμίνη Β12;

Εάν σταματήσετε να παίρνετε τα συνταγογραφούμενα δισκία κυανοκοβαλαμίνης, τα επίπεδα Β12 μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται. Εάν πέσουν πολύ χαμηλά, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε ξανά συμπτώματα όπως κόπωση.

Αυτό μπορεί να χρειαστεί μέρες, εβδομάδες ή μήνες για να συμβεί επειδή εξαρτάται από τα εξής:

  • ποια είναι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12
  • πόσο καιρό παίρνετε κυανοκοβαλαμίνη
  • πόση βιταμίνη Β12 λαμβάνετε από τη διατροφή σας

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε κυανοκοβαλαμίνη ή σας ενοχλούν οι παρενέργειες.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ αν παίρνω κυανοκοβαλαμίνη;

Ναι, μπορείτε. Το αλκοόλ δεν επηρεάζει τον τρόπο δράσης αυτού του φαρμάκου.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει αναιμία λόγω ανεπάρκειας φολικού οξέος. Αυτό είναι έλλειψη βιταμίνης Β9 (φολικό οξύ) και θα οδηγήσει σε επανεμφάνιση συμπτωμάτων, όπως η κούραση.

Πηγή: https://www.nhs.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Οι κίνδυνοι που απειλούν όσους δεν κάνουν θεραπεία

Βιταμίνες Β: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Βιταμίνη Β9: Τα οφέλη που έχουν το φυλλικό ή το φολικό οξύ – Τροφές και διαφορές

φωτό: iStock