Πώς τα βότανα και τα μπαχαρικά βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μικροβίωμα
Η υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία.

Το έντερο περιέχει μια πολυποίκιλη κοινότητα μικροοργανισμών, γνωστή ως μικροβίωμα, που παίζει ζωτικό ρόλο στην πέψη, την ανοσία και την ψυχική υγεία. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου χαρακτηρίζεται από ποικίλο και ισορροπημένο πληθυσμό ωφέλιμων βακτηρίων.

Δύο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση φιστικιών, βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή κάποιου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αφθονίας των βακτηρίων του εντέρου, που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας.

Σύμφωνα με νέα διπλή έρευνα από το Penn State, η καθημερινή κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων από φιστίκια ή ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα και μπαχαρικά μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, κάτι που είναι ένας δείκτης της συνολικής υγείας.

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την υγεία

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια τεράστια κοινότητα μικροοργανισμών που κατοικούν στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα. Αποτελούμενο από τρισεκατομμύρια βακτήρια, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών συστημάτων, όπως ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα.

“Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλά διαφορετικά μικρόβια έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία βακτηρίων”, δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πώς έγιναν δύο μελέτες για φιστίκια και βότανα+μπαχαρικά

Για την μελέτη με τα φιστίκια η Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός σνακ με 28 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα, έναντι ενός σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες (κράκερ και τυρί). Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έφαγαν το σνακ με φιστίκια εμφάνισαν αυξημένη αφθονία στα Ruminococcaceae, βακτήρια που συνδέονται με υγιή μεταβολισμό του ήπατος και ανοσοποιητική λειτουργία.

Στην μελέτη με τα βότανα και τα μπαχαρικά οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών (κανέλα, τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός και θυμάρι) στη διατροφή συμμετεχόντων με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Στο τέλος ενός μήνα του πειράματος, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αύξηση της ποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μέσες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών (περίπου 1 με 1,5 κουταλάκι την ημέρα).

Τι είπαν οι ερευνητές

“Είναι τόσο απλό που μπορούν να το κάνουν όλοι”, είπε η Kris-Etherton. “Η μέση δυτικού τύπου δίαιτα απέχει πολύ από το να είναι ιδανική. Οπότε πιστεύω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας, αλλά και να αρωματίσετε τα τρόφιμα με τρόπο που τα κάνει εύγευστα”.

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλότητας θεωρήθηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το σωματικό βάρος.

Ωστόσο, η Kris-Etherton σπεύδει να επισημάνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις: “Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα για το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μικροβίωμα του εντέρου «συνδέεται άμεσα» με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πώς ο διαλογισμός κάνει καλό στο μικροβίωμα του εντέρου

Άσθμα και αλλεργίες στο παιδί: Ο ρόλος του μικροβιώματος στο έντερο από τη βρεφική ηλικία

Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο μακράς COVID-19

φωτό: iStock