Πως να αποφύγετε τις καούρες και την δυσπεψία στο πασχαλινό τραπέζι

 • Ρούλα Τσουλέα
καούρες
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και τα στομαχικά ενοχλήματα.

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνει η μετάβαση από τη νηστεία στην συνηθισμένη διατροφή, καθώς η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και καούρες.

Η νηστεία είναι μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή, αφού έχει μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Από το βράδυ της Ανάστασης και μετά, όμως, παρατηρείται πρόσληψη κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στομάχι να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Όταν τα γαστρικά οξέα βρουν διέξοδο προς τον οισοφάγο, προκαλούν καούρες.

«Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό», λέει ο κ. Συμβουλάκης. «Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, ζώντας στιγμές όπως χρόνια πριν. Ωστόσο αυτήν την περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε από τον έλεγχο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ».

Για να αποφύγετε τις καούρες, ο κ. Συμβουλάκης έχει μερικές πρακτικές συμβουλές:

 • Να τρώτε αργά, μασώντας καλά το φαγητό σας.
 • Να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Να τις καταναλώνετε κατά προτίμησιν πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας και να αποφεύγετε το βιαστικό φαγητό.
 • Να μην γεμίζετε με πάρα πολύ φαγητό το πιάτο σας. Να προτιμάτε τις μικρές μερίδες. Αν χρειασθεί, μπορείτε να συμπληρώσετε λίγο φαγητό αργότερα.
 • Να πίνετε άφθονο νερό.
 • Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
 • Να αποφεύγετε τα γλυκά, που είναι εξίσου πλούσια σε λιπαρά ενώ περιέχουν και πολλή ζάχαρη.

Μετά το φαγητό

Για την προστασία από τις καούρες είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα και μετά το φαγητό. Ο κ. Συμβουλάκης συνιστά τα εξής:

 • Να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες αμέσως μετά το φαγητό, διότι ευνοούν τις καούρες. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
 • Να μην καπνίσετε αμέσως μετά το  φαγητό, διότι το κάπνισμα εντείνει τις καούρες.
 • Πάρτε αλγινικά, που θα σας απαλλάξουν και θα σας ανακουφίσουν ταχύτατα  από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας. Τα αλγινικά εξουδετερώνουν την περίσσεια του γαστρικού οξέος. Ταυτοχρόνως αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επομένως, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις καούρες, την δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο.
 • Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, εάν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν.

Φωτογραφία: iStock