Πώς γίνεται να πεθάνεις από ηπατίτιδα Α – Τι συνέβη στην γυναίκα που έφαγε μολυσμένο ρόδι [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ηπατίτιδα Α
Μια γυναίκα στην Αυστραλία πέθανε αφότου κατανάλωσε κατεψυγμένους σπόρους ροδιού, που συνδέονταν με ένα ξέσπασμα ηπατίτιδας Α.

Ο θάνατος της 64χρονης γυναίκας είναι ο πρώτος από έξαρση ηπατίτιδας Α, που συνδέεται με μολυσμένους σπόρους ροδιού, από παρτίδα η οποία προκάλεσε προβλήματα σε ακόμα 24 άτομα στην Αυστραλία. Αν και το προϊόν που συνδέεται με την έξαρση ηπατίτιδας Α αποσύρθηκε πριν από δύο μήνες, μπορεί να χρειαστούν έως και επτά εβδομάδες για να εκδηλωθούν συμπτώματα της ιογενούς ασθένειας μετά από την έκθεση του ατόμου σε μολυσμένο προϊόν.

Διαβάστε επίσης: Γυναίκα μολύνθηκε και πέθανε (!) από καρπούς ροδιού – Τι συνέβη

Αλλά πώς πεθαίνεις από μια λοίμωξη από ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α είναι μολυσματική ηπατική λοίμωξη, που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Ο ιός αυτός επιτίθεται και καταστρέφει τα ηπατικά κύτταρα. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με ηπατίτιδα Α έχουν μόνο ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν πλήρως από την λοίμωξη χωρίς να υποστούν μακροχρόνια βλάβη στο ήπαρ τους.

Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ατόμων, περίπου 1 στους 250 ανθρώπους με ηπατίτιδα Α (0,4%) αναπτύσσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από την λοίμωξη, όπως ηπατική ανεπάρκεια.

Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από μια λοίμωξη από ηπατίτιδα Α έχουν συνήθως υποκείμενη ηπατική νόσο, όπως λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C ή αλκοολική ηπατική νόσο, που έχουν ήδη προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ τους.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν η γυναίκα στην Αυστραλία είχε υποκείμενη ηπατική νόσο.

Ο ρόλος του ήπατος και τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α

Αρκετές πρόσφατες εξάρσεις ηπατίτιδας Α στις ΗΠΑ, οι οποίες επηρέασαν κυρίως τον άστεγο πληθυσμό και τους ναρκομανείς που κάνουν κοινή χρήση βελονών, είχαν σχετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Για παράδειγμα, μία έξαρση στο Μίσιγκαν έχει συνδεθεί με 838 κρούσματα ασθενειών και 27 θανάτους τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 3,2%. Αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός αυτός έχει υψηλότερα ποσοστά τόσο της ηπατίτιδας C όσο και της ηπατικής νόσου.

Η βλάβη του ήπατος μπορεί να είναι θανατηφόρα, επειδή το ήπαρ είναι ένα από τα πιο ζωτικά όργανα που έχει ο άνθρωπος. Είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες, όπως η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και η παραγωγή ενώσεων που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος.

Επειδή τα άτομα με υποκείμενη ηπατική νόσο βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές από την ηπατίτιδα Α, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν κατά του ιού της ηπατίτιδας Α.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ηπατίτιδα Α συνήθως δεν εμφανίζονται νωρίτερα από δύο έως έξι εβδομάδες μετά την έκθεση του ατόμου στον ιό. Όταν εκδηλωθούν περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, ναυτία, έμετο, σκούρα κίτρινα ούρα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

https://www.livescience.com