Πως επηρεάζουν τα αμύγδαλα την ψυχική και σωματική υγεία

  • Iatropedia newsroom
αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που επηρεάζουν ευνοϊκά την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου και για πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Λίγα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να διατηρείτε υγιή την καρδιά σας, αλλά και την ψυχική διάθεση, τον ύπνο και τη σιλουέτα σας!

Τα οφέλη αυτά προέρχονται από τα άφθονα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τα οποία έχουν αποδεδειγμένες ευνοϊκές επιδράσεις στην ψυχοσωματική υγεία.

Όπως, λ.χ., ισχύει για όλους τους ξηρούς καρπούς, έτσι και τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά λίπη. Τα λίπη αυτά, όμως, είναι τα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Laura Jeffers, από το Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» (HDL). Επομένως, εάν προσπαθείτε να ρυθμίσετε τη χοληστερόλη σας, λίγα αμύγδαλα αποτελούν πολύ καλή επιλογή για σνακ.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα διεγείρουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία χημική ουσία (νευροδιαβιβαστής) του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης, τη μνήμη, τη μάθηση, ακόμα και στον ύπνο. Όταν, λ.χ., τα επίπεδά της αυξάνονται ικανοποιητικά στη διάρκεια της ημέρας, διευκολύνουν τον ύπνο το βράδυ.

Για γερό ανοσοποιητικό

Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, η οποία μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή, εξ άλλου, περιέχουν άφθονες φυτικές (διαιτητικές) ίνες, να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Και αυτό, διότι οι φυτικές ίνες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αποτρέποντας την πολυφαγία και το τσιμπολόγημα.

Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε πως ομάδα εθελοντών που έτρωγαν αμύγδαλα δύο φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν, σε σύγκριση με άλλους εθελοντές που δεν έτρωγαν ποτέ, κανέναν ξηρό καρπό.

Η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχουν τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Με τη βοήθειά τους, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούνται πιο σταθερά, με απότομα να αποφεύγονται οι υπεργλυκαιμίες.

Πόσα χρειαζόμαστε

Πόσα αμύγδαλα, όμως, πρέπει να τρώει ένας ενήλικας για να αποκομίζει αυτά τα οφέλη; Μία μικρή χούφτα είναι υπεραρκετή, διότι τα αμύγδαλα περιέχουν πολλές θερμίδες. Έτσι, αν φάτε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, θα έχετε καταναλώσει σχεδόν 530 θερμίδες!

Να περιορίζεστε λοιπόν σε 10-12 αμύγδαλα την ημέρα, που περιέχουν περίπου 160 θερμίδες, συνιστά η κυρία Jeffers.

Η ποσότητα αυτή ενδείκνυται επίσης για να προσλαμβάνετε αρκετές καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Αντιστοιχούν περίπου 6 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 30 γραμμάρια ξηρού καρπού.

Τα μύγδαλα περιέχουν επίσης περισσότερο ασβέστιο από τους άλλους ξηρούς καρπούς (περίπου 75 mg ανά 30 γρ.). Επομένως, συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών. Αποτελούν επίσης ιδανικό σνακ για τους ασκούμενους, που χρειάζονται κάτι τονωτικό μετά την προπόνησή τους.