Ποιοι χυμοί μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση, ποιο συστατικό περιέχουν

  • Ρούλα Τσουλέα
πίεση
Ο ρόλος που παίζει το κάλιο στην διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Πόσο χρειαζόμαστε καθημερινά.

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας, καθώς σχετίζεται με εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα δεινά. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν αρκεί να περιορίσουμε το αλάτι (νάτριο) για να έχουμε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό κάλιο.

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, που συμβάλλει στην ισορροπία υγρών στον οργανισμό μας. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εκ φύσεως πλούσια σε κάλιο. Το ίδιο και το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, αλλά και ο καφές και το τσάι.

Μία διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο είναι απαραίτητη για υγιή αρτηριακή πίεση, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η επαρκής πρόσληψη καλίου είναι τα 3.400 mg ημερησίως για τους άνδρες, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η αντίστοιχη ποσότητα στις γυναίκες είναι 2.600 mg. Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό απαιτούνται καθημερινά 2.900 και 2.800 mg αντιστοίχως. Οι ανήλικοι χρειάζονται από 400 έως 3.000 mg, αναλόγως με το φύλο και την ηλικία τους.

Υπολογίζεται ότι από το κάλιο που περιέχουν τα τρόφιμα, ο οργανισμός μας απορροφά το περίπου 85-90%. Επομένως είναι εύκολο να προσλαμβάνουμε αρκετό, ώστε να έχουμε καλή πίεση. Πώς μπορεί, όμως, να την επηρεάζει το κάλιο;

Πως δρα

Όπως εξηγούν ειδικοί από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH), το κάλιο δρα με δύο τρόπους, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ο πρώτος είναι ότι διεγείρει την αποβολή νατρίου (δηλαδή άλατος) από τον οργανισμό. Μάλιστα, όσο περισσότερο κάλιο τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο νάτριο αποβάλλει ο οργανισμός μέσω των ούρων.

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία ευνοεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως η αποβολή του, την μειώνει. Το κάλιο χαλαρώνει επίσης τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ελαττώνοντας ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

«Το νάτριο και το κάλιο είναι δύο αλληλένδετα ιχνοστοιχεία τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», τονίζουν οι ειδικοί. «Είναι επίσης σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο η κατανάλωση νατρίου πρέπει να είναι μετρημένη, για να διαφυλαχθεί η καρδιαγγειακή υγεία. Αντίστοιχα, εκείνη του καλίου πρέπει να είναι σε επαρκή επίπεδα».

Δυστυχώς, όμως, η σύγχρονη διατροφή περιέχει πάρα πολύ αλάτι. Όχι μόνο προσθέτουμε αλόγιστες ποσότητες στο φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, αλλά το περιέχουν σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα (ακόμα και το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό). Στις συσκευασίες τους αναγράφεται ως «νάτριο». Όσο λιγότερο αναγράφεται στη συσκευασία (ιδανικά κάτω από 1 γραμμάριο ανά 100 γρ. τροφίμου), τόσο το καλύτερο για την υγεία.

Πόσο κάλιο περιέχουν οι φυσικοί χυμοί

Αν και πολλά τρόφιμα περιέχουν πολύ κάλιο, ορισμένα είναι πιο πλούσια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλοί φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που έχουν περισσότερο απ’ όσο μία από τις πιο γνωστές πηγές του: οι μπανάνες (ανά μέτριο φρούτο περιέχουν 422 mg κάλιο).

Οι χυμοί που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε κάλιο, καθώς ανά 1 φλιτζάνι παρέχουν:

  • Χυμός δαμάσκηνων (συσκευασμένος): 707 mg κάλιο
  • Καροτοχυμός (συσκευασμένος): 689 mg
  • Χυμός από φρούτα του πάθους: 687 mg
  • Χυμός ροδιού: 533 mg
  • Τοματοχυμός: 527 mg
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι: 496 mg
  • Χυμός λαχανικών (συσκευασμένος): 468 mg
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιών: 440 mg

Φωτογραφία: iStock