Πάσχα: Συμβουλές για ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την λιτή, νηστίσιμη διατροφή στην πλούσια πασχαλινή διατροφή.

Δυσπεψία, γαστρεντερικά ενοχλήματα, ακόμα και παγκρεατίτιδες και περιστατικά οξείας μέθης είναι συχνά προβλήματα τις μέρες μετά το Πάσχα. Αιτία, το σοκ που υφίσταται ο οργανισμός όταν μετά από μικρή ή μεγάλη νηστεία, εκτεθεί απότομα σε μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.

Σε ανθρώπους εξ άλλου που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από αυξημένο ουρικό οξύ, το κοκορέτσι, η συκωταριά και τα γλυκάδια σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Όσοι πάσχουν από ασθένειες του πεπτικού (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να τις δουν να επιδεινώνονται. Και όσοι πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα, μπορεί να παρουσιάσουν επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, αν το παρακάνουν με τα λιπαρά και το αλάτι.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος για να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι. Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Το βράδυ της Ανάστασης

  • Κάνετε πιο ελαφριά τη μαγειρίτσα σας. Βάλτε λιγότερους κρόκους αυγών και περισσότερα ασπράδια. Προσθέστε περισσότερα λαχανικά απ’ ό,τι συνήθως, διότι οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την αποβολή του λίπους.
  • Περιορισθείτε σε ένα πιάτο σούπα μαγειρίτσα και σαλάτα (χωρίς σος). Η μαγειρίτσα με εντόσθια, ρύζι, αυγά, μαρούλι και κρεμμυδάκια αποδίδει έως και 580 θερμίδες και 36 γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.
  • Τσουγκρίστε τα κόκκινα αυγά, αλλά μην τα φάτε. Θα έχετε ήδη φάει αυγό από την μαγειρίτσα.
  • Αν οπωσδήποτε θέλετε κάτι γλυκό, πρέπει να ξέρετε ότι τσουρέκι και κουλούρια περιέχουν πολλά λιπαρά. Επιπλέον, μια φέτα τσουρέκι (70 γρ.) παρέχει έως 200 θερμίδες και ένα κουλουράκι 180-220 θερμίδες.

Την Κυριακή του Πάσχα

  • Μην τσιμπολογάτε όλη μέρα κουλούρια και τσουρέκι. Φάτε μικρή ποσότητα για πρωινό με λίγο γάλα μειωμένων λιπαρών
  • Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί περιέχει λιγότερα λιπαρά. Ψήστε το στη σούβλα ή στην ψηστιέρα και όχι στο φούρνο. Μην προσθέσετε πολύ αλάτι και λάδι.
  • Αρχίστε το φαγητό με πράσινη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο (χωρίς σος) ή λαχανικά (ψητά ή βραστά). Ύστερα φάτε υδατάνθρακα (ψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστές) και μετά το κρέας και τα πιο πλούσια πιάτα.
  • Περιορισθείτε σε ένα αυγό, εφ’ όσον δεν φάτε κοκορέτσι ή άλλο πιάτο με εντόσθια.
  • Μην φάτε την πέτσα από το κατσίκι ή το αρνί
  • Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες ούτε μπαινοβγαίνοντας στην κουζίνα
  • Μην πιείτε πολύ αλκοόλ (όχι πάνω από 2-3 ποτά όλη μέρα)
  • Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε άφθονο νερό
  • Για γλυκό προτιμήστε κάποιο απλό παγωτό (βεβαιωθείτε ότι αναγράφει στην συσκευασία του ως πρώτο συστατικό το γάλα). Τα σοκολατένια αυγά περιέχουν πολλή ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

Εάν πάσχετε από το οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζεται από τη διατροφή, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε το Πάσχα.