Πάσχα: Με μέτρο το αλκοόλ και άλλες συμβουλές αν έχετε πρόβλημα πίεσης, καρδιάς

Λίγο πριν από την Ανάσταση και το μεγάλο τραπέζι της Λαμπρής, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή με την καρδιά τους πρέπει να θυμούνται ότι οι διατροφικές υπερβολές μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες γι’ αυτούς.
Εάν δεν έχουν διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό τους, οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν τις παραδοσιακές λιχουδιές σε μικρές ποσότητες και τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) συνιστά κατ’ αρχάς να προσπαθήσετε να κάνετε όσο πιο υγιεινό το πασχαλινό τραπέζι, προσθέτοντας θρεπτικά και πολύχρωμα πιάτα.
Να δώσετε έμφαση στα πολύχρωμα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά). Ιδανικά πρέπει να καταναλώσετε άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο). Τονίζει επίσης πως ως επιδόρπιο μπορείτε να σερβίρετε φρουτοσαλάτες από φρέσκα φρούτα. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό και να επιλέγετε μη-αλκοολούχα ροφήματα (χωρίς ζάχαρη) για συνοδευτικό.
Πρακτικές συμβουλές
Μερικές ακόμα πρακτικές συμβουλές είναι οι εξής:
- Μην κάθεστε για φαγητό με άδειο στομάχι. Φάτε ένα φρούτο λίγη ώρα νωρίτερα και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε παραλείψει κανένα κύριο γεύμα τις ώρες που προηγήθηκαν.
- Το βράδυ της Ανάστασης μην το παρακάνετε με το φαγητό. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν έχετε νηστέψει. Η απότομη υπερκατανάλωση κρέατος (μαγειρίτσα), άλλων λιπαρών (αυγά, τυριά, τσουρέκια κ.λπ.), αλατιού και αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά σας. Περιορισθείτε στην παραδοσιακή σούπα και σε μία σαλάτα. Καλό είναι να αποφύγετε να φάτε και το κόκκινο αυγό.
- Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα μην παραλείψετε το πρωινό γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι θα περιέχει και ένα φρούτο, για να σας κρατήσει μέχρι το μεσημέρι.
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί. Να αρχίσετε να τρώτε μόνον όταν καθίσετε στο τραπέζι.
- Να τρώτε αργά, μασώντας καλά το φαγητό σας για να διευκολύνετε την πέψη και να χορτάσετε πιο γρήγορα.
- Αν θέλετε να φάτε αρνί, επιλέξτε ένα κομμάτι χωρίς πέτσα και λίπος. Συνοδέψτε το με πράσινη σαλάτα (χωρίς σος), χωρίς πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.
- Προσθέστε ελαιόλαδο στη σαλάτα και το φαγητό σας. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά.
- Μην βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό και μην έχετε αλατιέρα στο τραπέζι σας. Προσθέστε στο φαγητό σας περισσότερα μπαχαρικά και βότανα για να είναι νόστιμο. Μην το συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα, ούτε με έτοιμες σος (περιέχουν πολύ αλάτι)
- Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση γιορτινών γλυκών. Είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.
- Μην αναμιγνύετε τα αλκοολούχα ποτά (π.χ. τσίπουρο, ρακί, μπύρα, κρασί). Αν σας επιτρέπεται το αλκοόλ, προτιμήστε μόνο λίγο κόκκινο κρασί.
Κίνδυνος αρρυθμίας
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών (holiday heart syndrome). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εκδήλωση καρδιακής αρρυθμίας, κυρίως κολπικής μαρμαρυγής, εξαιτίας του αλκοόλ.
Έχει βρεθεί ότι το αλκοόλ αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην εκδήλωση του 35% έως 62% των περιστατικών κολπικής μαρμαρυγής. Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος 12 έως 36 ώρες μετά το τέλος της υπερκατανάλωσής του.
Στην ανάπτυξή της συμβάλλουν επίσης το πολύ αλάτι, τα μεγάλα γεύματα και η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (π.χ. από το αρνί, τις κρέμες γάλακτος).
Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και αύξηση των παλμών της καρδιάς. Οι παλμοί κυμαίνονται από 100 έως 150 το λεπτό. Τα κύρια συμπτώματα που αισθάνονται οι ασθενείς είναι:
- Αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς)
- Δύσπνοια
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Καταβολή δυνάμεων, κόπωση
«Το πολύ αλκοόλ, το πολύ αλάτι και η αυξημένη πίεση του αίματος ασκούν έντονο stress στην καρδιά», αναφέρει η Dr. Amy Pollak, καρδιολόγος στην Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Το στρες αυτό είναι τέτοιο που οδηγεί στην κολπική μαρμαρυγή, συνεχίζει. «Και μερικοί ασθενείς νιώθουν ξαφνικά πως η καρδιά τους κτυπά τόσο δυνατά, ώστε θα βγει από το στήθος τους. Άλλοι αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά – νιώθουν κουρασμένοι, έχουν δύσπνοια, νιώθουν εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια».
Η κολπική μαρμαρυγή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, τονίζει η Dr. Pollak.
Και πνευμονική εμβολή
Η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού από ασθενή με πρόβλημα στην καρδιά μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής 2-3 ημέρες αργότερα.
Η πνευμονική εμβολή είναι πολύ επικίνδυνη. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια ένας καρδιοπαθής που θα εμφανίσει δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών τις επόμενες μέρες.
Φωτογραφία: iStock