Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Κρήτης: Κανένα πρόβλημα με τη «γρίπη της καμήλας» στην Ευρώπη

  • Γιάννα Σουλάκη
καμήλας
Διαψεύδουν με ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης την είδηση που μεταδόθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι υπάρχει υγειονομική ανησυχία στην Ευρώπη εξαιτίας περιστατικών συνδεόμενων με τη νόσο της Μέσης Ανατολής, η οποία έχει ονομαστεί "γρίπη της καμήλας".

Το θέμα ανακίνησε τις προηγούμενες ημέρες, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία στη Βρετανία, λόγω φιλάθλων που ταξίδεψαν στο Κατάρ, όπου στα γήπεδα οι κάτοικοι δεν φορούσαν μάσκα.

Δείτε επίσης: Ματίνα Παγώνη για «γρίπη της καμήλας»: Ένας στους τρεις μπορεί να πεθάνει!

Σήμερα το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ γνωστοποίησε πως τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο τύπο «για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνεδεόμενους με τη νόσο MERS και την επωνυμία που της προσδόθηκε ως «γρίπη της καμήλας» δεν ευσταθούν. Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου», ανέφεραν οι επιστήμονες. Επίσης, πρόσθεσαν πως «οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά δημιουργούν συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών», λένε οι ειδικοί και καταλήγουν:

«Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συναγερμός στην Αγγλία για την «γρίπη της καμήλας» μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ