Ο ιός της γρίπης των πτηνών επιζεί για 6 μήνες στο τυρί από ωμό γάλα του χωριού
Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών μπορεί να επιβιώσει για μήνες στο τυρί που παράγεται από μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε πειράματα στο εργαστήριο διαπίστωσαν πως αναλόγως με την οξύτητα του γάλακτος, ο ιός επιζεί στο τυρί επί έως και 120 ημέρες.
Ο Η5Ν1 πέρασε στις αρχές του 2024 στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ. Εικάζεται ότι μολύνθηκαν από άγρια πτηνά ή/και οικόσιτα πτηνά και πουλερικά.
Έκτοτε ανιχνεύονται μολυσμένα κοπάδια, τα οποία φέρουν υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου και στο γάλα τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για τους δυνητικούς κινδύνους από τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
Τα γαλακτοκομικά αυτά είναι πολύ δημοφιλή, καθώς θεωρούνται φυσικά προϊόντα αφού είναι μη επεξεργασμένα. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλής παθογένειας (HPAI) ιός Η5Ν1 μπορεί να επιζήσει επί τουλάχιστον 8 εβδομάδες στο ωμό γάλα.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell, στη Νέα Υόρκη, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν είναι επαρκής η σύσταση των Αρχών στις ΗΠΑ να αφήνεται να ωριμάζει επί τουλάχιστον 60 ημέρες το τυρί από μη παστεριωμένο γάλα, για να αδρανοποιηθούν τα παθογόνα που περιέχει.
Έτσι, εξέθεσαν στον ιό της γρίπης των πτηνών δείγματα από τυρί από μη παστεριωμένο γάλα. Το γάλα είχε οξύτητα (pH) 5,0, 5,8 ή 6,6. Οι τιμές του pH που ελέγχθηκαν είναι ταυτόσημες με αυτές που διαθέτουν τα τυριά από ωμό γάλα στην αμερικανική αγορά. Όσο χαμηλότερο είναι το pH, τόσο μεγαλύτερη είναι η οξύτητα.
Πριν παραχθεί κάθε τυρί, οι ερευνητές εξέθεσαν το μη παστεριωμένο γάλα στον ιό Η5Ν1. Επιπλέον, επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε τυρί από ωμό γάλα του εμπορίου, το οποίο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους είχε βρεθεί μολυσμένο με τον ιό.
Τα ευρήματα
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η επιβίωση του ιού Η5Ν1 στο τυρί ήταν διαφορετική, αναλόγως με την οξύτητα του ωμού γάλακτος. Έφθανε έως τις 120 ημέρες με τα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα με οξύτητα 6,6 ή 5,8.
Όταν όμως το pH του μη παστεριωμένου γάλακτος ήταν 5,0, ο ιός δεν επιβίωνε της διαδικασίας με την οποίο παρασκευάζεται το ωμό τυρί.
Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι ερευνητές έδωσαν σε κουνάβια ωμό γάλα με τον ιό Η5Ν1 και τυρί από αυτό το ωμό γάλα. Τα θηλαστικά μολύνονταν από το ωμό γάλα, αλλά όχι από το τυρί.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά μπορεί να εξηγείται με πολλούς τρόπους. Το γάλα περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα του ιού απ’ ό,τι το τυρί, λένε. Επιπροσθέτως τα θηλαστικά μπορεί να κατάπιναν αμάσητα τα μικρά κομμάτια τυριού. Με αυτό τον τρόπο όμως εκτίθεται το στόμα τους σε ακόμα λιγότερο ιό.
Όποια κι αν είναι η αιτία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ωρίμανση του τυριού από ωμό γάλα επί 60 ημέρες είναι ανεπαρκής για να εξουδετερωθεί ο ιός H5N1. Και σημειώνουν, ότι η παστερίωση του γάλακτος παραμένει ο μοναδικός σίγουρος τρόπος για να εξουδετερωθεί. Η παστερίωση γίνεται με έκθεση του γάλακτος σε θερμότητα.
Φωτογραφία: iStock




