Νωπό γάλα: Πως πρέπει να το αποθηκεύουμε για να είναι ασφαλές

  • Ρούλα Τσουλέα
νωπό γάλα
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το ανεπεξέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα διότι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό. Ωστόσο οι συνθήκες φύλαξής του έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλειά του.

Αν σας αρέσει το νωπό γάλα, φροντίστε να το διατηρείτε συνεχώς εντός ψυγείου. Και αυτό διότι αν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια με γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Το σοβαρότερο είναι ότι τα γονίδια αυτά μπορεί να μεταδοθούν σε άλλα βακτήρια, εξαπλώνοντας την μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν.

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο, θέλουμε να τον ενημερώσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jinxin Liu, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCDavis). «Αν θέλετε να πίνετε νωπό γάλα, να το φυλάτε στο ψυγείο για να διατηρείται ασφαλές».

Χιλιάδες άνθρωποι πίνουν νωπό γάλα, φρονώντας ότι η μη επεξεργασία του το καθιστά πιο υγιεινό αφού διατηρεί τα φυσικά βακτήριά του. Ωστόσο η νέα έρευνα δεν έδειξε ότι αυτό είναι απολύτως αληθές.

«Δύο πράγματα μας εξέπληξαν», τόνισε ο Dr Liu. «Πρώτον, δεν εντοπίσαμε υψηλά επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων στο νωπό γάλα που εξετάσαμε. Δεύτερον, όταν το αφήναμε σε θερμοκρασία δωματίου, αυξάνονταν δραματικά τα επίπεδα των ανθεκτικών βακτηρίων».

Η αντιμικροβιακή αντοχή

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αποτελούν αληθινή μάστιγα στη σύγχρονη εποχή. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν εξαιτίας και τρομάζουν να αναρρώσουν, αφού τα αντιβιοτικά πολύ δύσκολα τα εξουδετερώνουν.

Μόνο στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν ετησίως 3 εκατομμύρια άνθρωποι από τα ανθεκτικά βακτήρια. Περισσότεροι από 35.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 675.000 κρούσματα ανθεκτικών λοιμώξεων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Οι δε θάνατοι εξαιτίας τους υπερβαίνουν τους 33.000 κάθε χρόνο.

Περισσότερα από 2.000 δείγματα

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCDavis ανέλυσαν 2.034 δείγματα γάλακτος. Τα δείγματα προέρχονταν από καταστήματα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες. Άλλα από αυτά ήταν παστεριωμένο γάλα (είχε υποβληθεί σε χαμηλή ή υψηλή θερμική επεξεργασία) και άλλα νωπό γάλα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το νωπό γάλα περιείχε τα περισσότερα βιώσιμα βακτήρια. Οι πληθυσμοί τους παρέμεναν σταθεροί όταν το νωπό γάλα φυλασσόταν σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Την θερμοκρασία αυτή έχουν τα περισσότερα ψυγεία.

Αντιθέτως, όταν το μη παστεριωμένο γάλα φυλασσόταν σε θερμοκρασία δωματίου, αυξάνονταν κατακόρυφα οι βακτηριακοί πληθυσμοί. Το σοβαρότερο όμως ήταν πως αυξάνονταν σημαντικά τα βακτήρια που περιείχαν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια. Επιπλέον, ειδικές τεχνικές έδειξαν πως τα γονίδια αυτά μεταδίδονταν από το ένα βακτηριακό είδος στο άλλο.

«Η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής είναι ανησυχητική», δήλωσε η ερευνήτρια Dr Michele Jay-Russel, από το Δυτικό Κέντρο Ασφαλείας Τροφίμων του UCDavis. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η θερμοκρασιακή απόκλιση έχει συνέπειες στο νωπό γάλα. Επομένως για να είναι ασφαλές μην το αφήνετε καθόλου εκτός ψυγείου».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome.