Ναυτία: Ποιες τροφές θα σας ανακουφίσουν

  • Iatropedia
Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από πολλές επιμέρους καταστάσεις. Η ναυτία και ο έμετος πιο συχνά οφείλονται σε ιογενή γαστρεντερίτιδα ή σε πρωινή αδιαθεσία της πρόωρης εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Εντούτοις, έχει αποδειχτεί ότι η ναυτία επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό και τους ανθρώπους που ταξιδεύουν είτε με αυτοκίνητο, είτε με πλοίο, και, από τη στιγμή που τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, πολλοί άνθρωποι θα σπεύσουν να ταξιδέψουν σε καλοκαιρινούς προορισμούς, είναι καλό να γνωρίζουν ποιες τροφές μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν ευκολότερα τα συμπτώματα της ναυτίας.

Μήλο

Οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν γενικότερα στην αντιμετώπιση της ναυτίας, απομακρύνοντας από τον οργανισμό εκείνες τις χημικές ουσίες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ζαλάδας και της τάσης προς έμετο.

Κράκερς

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το ψωμί και οι φρυγανιές, βοηθούν στην απορρόφηση των οξέων του στομάχου και στην ανακούφιση της ζαλάδας. Αν ταξιδεύετε, είναι καλό να έχετε λίγα κράκερς μαζί σας. Μπορείτε να φάτε μερικά πριν ξεκινήσει το ταξίδι, αλλά και κατά τη διάρκεια, όταν νιώσετε λίγη αδιαθεσία. Μην το παρακάνετε, όμως, επειδή το πολύ γεμάτο στομάχι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για εσάς.

Τζίντζερ

Οι κάψουλες με τζίντζερ σε σκόνη, οι οποίες λαμβάνονται από το στόμα με λίγο νερό, έχει αποδειχτεί ότι μιεώνο9υν τα συμπτώματα ναυτίας και τάσης προς έμετο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πιείτε ένα φλιτζάνι από τσάι τζίντζερ πριν το ταξίδι σας ή να έχετε μαζί σας μερικά γλυκίσματα με βάση το τζίντζερ.

Νερό

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο, αν υποφέρετε από ναυτίες. Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό. Και πάλι, ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το νερό για να μην πιέστε το στομάχι σας περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει. Πίνετε μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σταματήστε αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε άλλο.

Ξηροί καρποί

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ναυτίας, γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να έχετε μαζί σας κάτι που θα σας δώσει πρωτεΐνη και ενέργεια, με λίγη ποσότητα για να μην πιέσετε το στομάχι σας. Οι ξηροί καρποί είναι ιδανικοί γι’ αυτόν το σκοπό καθώς θα σας δώσουν ενέργεια και είναι εύπεπτοι.

Μπανάνα

Εάν η ναυτία σας συνοδεύεται από αφυδάτωση, ή εάν κάνατε εμετό, δοκιμάστε να φάτε λίγη μπανάνα. Αυτό το νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του καλίου, το οποίο συχνά πέφτει σε χαμηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης διάρροιας ή/και του έμετου που έχετε. Οι γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε “ήπιες” τροφές, όπως τις μπανάνες, όταν είστε έτοιμοι να φάτε στερεές τροφές και πάλι.

http://www.everydayhealth.com/