Μπάρες δημητριακών: Τι προσέχουμε στην συσκευασία – Πώς διαλέγουμε τις καλύτερες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπάρες δημητριακών
Τα ράφια των καταστημάτων τροφίμων είναι γεμάτα με διάφορες μπάρες υγείας, μπάρες ενέργειας και μπάρες δημητριακών, που όλες ισχυρίζονται ότι σας δίνουν μια θρεπτική ώθηση.

Αλλά οι μπάρες δημητριακών που αγοράζετε μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμες όσο νομίζετε. Με εκατοντάδες διαφορετικές μάρκες και τύπους προϊόντων στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες μπάρες δημητριακών ή άλλες μπάρες είναι καλές για τη διατροφή μας και ποιες προσθέτουν απλά επιπλέον θερμίδες, λίπος και ζάχαρη.

“Σχεδόν όλες οι μπάρες δημητριακών έχουν μια ολόκληρη λίστα συστατικών, μερικά από τα οποία ακούγονται σαν πραγματικό φαγητό”, λέει η διαιτολόγος Ryanne Lachman. “Οι μπάρες δημητριακών και άλλου τύπου μπάρες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν ένα υγιεινό γεύμα, αλλά στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας, μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια για να καλύψουμε τα διατροφικά κενά. Αυτές οι μπάρες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μόνο αν επιλέξετε με σύνεση».

Συμβουλές για να διαλέξετε τις καλύτερες μπάρες δημητριακών

Διαβάστε τα συστατικά στην συσκευασία

Όταν αγοράζετε μπάρες δημητριακών, διαβάστε πρώτα την λίστα συστατικών. Τα μακροθρεπτικά γραμμάρια πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Οι κατασκευαστές μπορεί να προσθέτουν επιπλέον λίπος, ζάχαρη και άλλες χημικές ουσίες για να κάνουν την μπάρα να φαίνεται, ή να έχει πιο νόστιμη γεύση, ακόμη και όταν δεν είναι. Μερικές φορές, μια μπάρα υγείας είναι σαν να τρώτε ένα γλυκό, προειδοποιεί η Lachman.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε να φάτε μια μπάρα δημητριακών

Το κάνετε ως αντικατάσταση γεύματος, ως γρήγορο σνακ, ή ως συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής; Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένες μπάρες δημητριακών ή άλλου τύπου μπάρες, είναι υψηλότερες σε πρωτεΐνη, ενώ άλλες έχουν πρόσθετα αντιοξειδωτικά, ή ειδικά συστατικά, για να αυξήσουν την απόδοση/ενέργεια. Εάν τρώτε την μπάρα ως αντικατάσταση γεύματος, αναζητήστε ένα προϊόν που έχει τουλάχιστον 300 θερμίδες και 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μπάρα. Αυτό θα σας προσφέρει άφθονες θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για να σας βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα.

Ψάξτε καλά το πόσα λιπαρά και ζάχαρη περιέχουν

Πολλές από αυτές τις μπάρες δημητριακών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

  • Εάν τις τρώτε ως υποκατάστατα γεύματος, πρέπει να περιέχει όχι περισσότερα από 4 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων και 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μπάρα.
  • Εάν τις τρώτε ως σνακ, επιλέξτε μπάρες με όχι περισσότερο από 2 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ή 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μπάρα.

Αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικοί επειδή τα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα (χυμός από ζαχαροκάλαμο, μελάσα, μέλι και άλλα) αυξάνουν την φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρθρίτιδας.

Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι ένα άλλο κοινό συστατικό, κυρίως στις ενεργειακές μπάρες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη. Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν συχνά σορβιτόλη, ξυλιτόλη, ισομάλτη και μανιτόλη. Αυτές οι αλκοόλες ζάχαρης είναι χρήσιμες για ένα ενεργό άτομο που παρακολουθεί το βάρος του. Αλλά αν δεν καταναλώνετε τακτικά αλκοόλες από ζάχαρη, μπορεί να αντιμετωπίσετε κράμπες, φούσκωμα και διάρροια, καθώς το σώμα μας χωνεύει τις αλκοόλες ζάχαρης πολύ αργά. Επίσης, οι αλκοόλες ζάχαρης δεν διασπώνται πλήρως από τον οργανισμό.

Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά φροντίστε να αποφεύγετε τις υπερβολικές ποσότητες ταυτόχρονα. Μην υπερβαίνετε τα 6 γραμμάρια από αλκοόλες ζάχαρης την πρώτη φορά που δοκιμάζετε αυτό το προϊόν, ενώ ασκείστε.

Επιλέξτε μπάρες δημητριακών με φυτικές ίνες

Αναζητήστε ένα προϊόν που να περιέχει τουλάχιστον 2 έως 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών ανά μπάρα. Αλλά προσέξτε γιατί ορισμένες μπάρες δημητριακών περιλαμβάνουν εκχύλισμα ρίζας κιχωρίου, ή άλλους τύπους ινών για να αυξήσουν τις ίνες τεχνητά. Κάτι που αυξάνει τα… αέρια στο στομάχι και το έντερο! Αναζητήστε μπάρες δημητριακών που έχουν φυσικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, ή ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι σίγουρο ότι θα δώσουν στο σώμα σας τη θρέψη που χρειάζεται στις σωστές ποσότητες.

Η Lachman συμβουλεύει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε μια μπάρα πλούσια σε φυτικές ίνες πριν ή κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικής δυσφορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες είναι δύσκολο για το σώμα σας να διασπαστούν. Επιλέξτε μπάρες δημητριακών με λιγότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε αυτή την περίπτωση.

Τι να προσέχετε με τις πρωτεΐνες

Πολλές μπάρες ισχυρίζονται ότι είναι προϊόντα «βελτίωσης της απόδοσης» και προσφέρουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης (πάνω από 20 γραμμάρια ανά μπάρα).

  • Εάν χρησιμοποιείτε την μπάρα ως αντικατάσταση γεύματος, τότε τα 10 γραμμάρια πρωτεΐνης είναι επαρκή.
  • Εάν την τρώτε ως σνακ ή ως συμπλήρωμα σε ένα γεύμα, η μπάρα πρέπει να έχει 5 γραμμάρια ή λιγότερο πρωτεΐνη.

Κάποια ποσότητα πρωτεΐνης σίγουρα χρειάζεται για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των μυών, αλλά όχι τόση όση πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Με την πρωτεΐνη δεν ισχύει πάντα το “όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα”. Το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι ενός σημείου την πρωτεΐνη που καταναλώνετε. Μόλις ξεπεράσετε αυτό το όριο, η υπόλοιπη πρωτεΐνη αποβάλλεται.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια προϊόντα «διαίτης» ΔΕΝ βοηθούν στη δίαιτα!

Ποιες τροφές περιέχουν “κρυφή” ζάχαρη και θέλουν προσοχή

Καφές με κουρκουμά και χρυσός καφές latte: Τι προσφέρουν στην υγεία – Πώς να τους φτιάξετε στο σπίτι

Οι κρυφές επιπτώσεις που έχει ο σολομός κονσέρβα στην υγεία