Μην το παρακάνετε με τη ζάχαρη: Αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στο νεφρό

  • Ρούλα Τσουλέα
ζάχαρη
Τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αναλόγως με τη ζάχαρη που τρώει κανείς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, αλλά μία νέα μελέτη προσθέτει σε αυτούς ακόμα έναν: την προστασία μας από τις πέτρες στο νεφρό.

Επιστήμονες που μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό χιλιάδων εθελοντών διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη ζάχαρη έτρωγαν καθημερινά, τόσο υψηλότερο κίνδυνο νεφρολιθίασης διέτρεχαν.

Η νεφρολιθίαση είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους αναπτύσσει πέτρα στο νεφρό κάποια στιγμή στη ζωή του.

Οι πέτρες συχνά είναι πολύ μικρές και αποβάλλονται ανώδυνα με τα ούρα. Μερικές φορές όμως αποφράσσουν τον ουρητήρα – το σωληνάκι που ενώνει τον νεφρό με την ουροδόχο κύστη. Αν συμβεί αυτό, η συνέπεια είναι ο κολικός του νεφρού – ένας από τους πιο ανυπόφορους πόνους που υπάρχουν.

Για την πρόληψη της νεφρολιθίασης οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε πολλά υγρά, για να παράγουν οι νεφροί άφθονα ούρα. Να μην τρώμε πολύ αλάτι διότι διεγείρει την ανάπτυξη των λίθων. Και να μην τρώμε πολλές πρωτεΐνες διότι επίσης είναι παράγοντας κινδύνου.

Σε αυτές τις συμβουλές προφανώς πρέπει να ενταχθεί και η μείωση στη ζάχαρη, που ως φαίνεται επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28.303 εθελοντές, ηλικίας 20 ετών και άνω (η μέση ηλικία τους ήταν 48 ετών). Το σχεδόν 48% ήταν άνδρες.

Επί σειρά ετών οι εθελοντές παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες για τη διατροφή και την πορεία της υγείας τους. Υποβάλλονταν επίσης σε ιατρικές εξετάσεις.

Το συνολικώς 10% είπαν ότι είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης. Οι πιθανότητες να πάσχουν από αυτήν αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με την ζάχαρη που έτρωγαν.

Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν καθημερινά την περισσότερη απ’ όλους είχαν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες πέτρας στο νεφρό. Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρολιθίαση, όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η γενική ποιότητα της διατροφή

Η εικόνα παρέμεινε η ίδια όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα τους και βάσει θερμίδων. Οι εθελοντές που προσλάμβαναν το τουλάχιστον 25% των ημερήσιων θερμίδων τους από ζάχαρη, είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες νεφρολιθίασης απ’ ό,τι όσοι προσλάμβαναν το 5%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τη νεφρολιθίαση. Πόσο μάλλον που υποτροπιάζει στο 75% των περιπτώσεων, αργά ή γρήγορα.

Φωτογραφία: iStock