Μελέτη βρίσκει αρσενικό και άλλα τοξικά μέταλλα σε όλα τα είδη ρυζιού

Η έκθεση – που δημοσιεύθηκε από την Healthy Babies, Bright Futures – βρήκε αρσενικό στο 100% των δειγμάτων ρυζιού που εξετάστηκαν από καταστήματα σε 20 μητροπολιτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και του Μαϊάμι, ανέφερε το CBS News.
Επιπλέον, 1 στα 4 δείγματα ξεπέρασε το όριο αρσενικού στα δημητριακά για βρέφη με βάση το ρύζι, το οποίο είναι 100 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb).
Ο κανόνας αυτός τέθηκε το 2021, αλλά ισχύει μόνο για τα δημητριακά ρυζιού που παρασκευάζονται για μωρά – όχι για το ρύζι που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια.
«Δεν υπάρχει τέτοιο όριο για το ίδιο το ρύζι, παρά το γεγονός ότι καταναλώνεται ευρέως από βρέφη και νήπια», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η μελέτη εξέτασε 145 δημοφιλείς μάρκες ρυζιού. Κατά μέσο όρο, τα ολικά επίπεδα βαρέων μετάλλων στα δείγματα κυμαίνονταν από 63 έως 188 ppb, με ορισμένα να φτάνουν τα 240 ppb, αναφέρει το CBS News.
Το αρσενικό εμφανίστηκε στα υψηλότερα επίπεδα, ακολουθούμενο από το κάδμιο. Μόλυβδος και υδράργυρος βρέθηκαν σε μικρότερες ποσότητες.
Απαντώντας στην έκθεση, η Ομοσπονδία Ρυζιού των ΗΠΑ αναγνώρισε τις ανησυχίες των καταναλωτών.
«Γνωρίζουμε ότι το αρσενικό στα τρόφιμα είναι ανησυχητικό για πολλούς καταναλωτές και ότι μπορεί να έχετε ερωτήσεις», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο CBS News. «Και ενώ δεν συμφωνούμε ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας της δημόσιας υγείας ως αποτέλεσμα των ιχνοστοιχείων αρσενικού στο ρύζι, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να διασφαλίσουμε ότι η προσφορά ρυζιού στις ΗΠΑ πληροί κάθε όριο που έχει καθοριστεί».
Ο FDA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) σημειώνουν ότι το ανόργανο αρσενικό – η μορφή που βρέθηκε σε υψηλότερες ποσότητες σε αυτή τη μελέτη – είναι πιο τοξικό από το φυσικό αρσενικό. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) το κατατάσσει επίσης ως καρκινογόνο, δηλαδή ως ουσία που προκαλεί καρκίνο.
Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο
Μαγειρέψτε το ρύζι όπως τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε 6 έως 10 φλιτζάνια νερό ανά 1 φλιτζάνι ρύζι, και στη συνέχεια στραγγίξτε το επιπλέον νερό πριν το φάτε.
Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις. Τρόφιμα όπως η κινόα, το κριθάρι και το κουσκούς έχουν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων.
Επιλέξτε το ρύζι με σύνεση. Το λευκό ρύζι από την Καλιφόρνια, το ρύζι για σούσι, το ταϊλανδέζικο τζάσμιν και το ινδικό μπασμάτι τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και στοιχείων. Αποφύγετε το καστανό ρύζι, το λευκό ρύζι που καλλιεργείται στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και το ρύζι arborio από την Ιταλία, τα οποία αποδείχθηκε ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βιταμίνη D: Η άσκηση είναι «κλειδί» για να μην «πέφτει» ακόμα και τον χειμώνα
ΕΟΦ: Προσοχή σε κάψουλες που προωθούνται ως «τονωτικές για την ομορφιά» – Τι περιέχουν