Μελέτη διαπιστώνει υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων σε προϊόντα σοκολάτας

  • Iatropedia newsroom
σοκολάτα, κάδμιο
Νέα μελέτη, αναφέρει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, όπως είναι το κάδμιο και ο μόλυβδος, σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σοκολάτας γάλακτος.

Όπως αναφέρεται σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Consumer Reports, υπάρχουν επιβλαβείς ποσότητες βαρέων μετάλλων σε πολλά προϊόντα σοκολάτας, όπως στη μαύρη σοκολάτα, σε σκόνες κακάο σοκολάτας γάλακτος, μείγματα μπράουνι και τσιπς σοκολάτας.

Ερευνητές στον Οργανισμό μέτρησαν τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου σε 48 προϊόντα, μεταξύ των οποίων:

  • Κακάο σε σκόνη
  • Κομματάκια σοκολάτας
  • Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
  • Μείγματα μπράουνι και κέικ
  • Ζεστή σοκολάτα

«Κάθε προϊόν που δοκιμάσαμε είχε ανιχνεύσιμες ποσότητες μολύβδου και καδμίου», δήλωσε ο m. James Rogers, διευθυντής και επικεφαλής δοκιμών ασφάλειας προϊόντων στην Consumer Reports.

Πόσος μόλυβδος και κάδμιο υπάρχει στην αγαπημένη σας σοκολάτα;

Πέντε από τις επτά μπάρες μαύρης σοκολάτας που δοκιμάστηκαν για τη νέα μελέτη, ήταν πάνω από τα μέγιστα ημερήσια επίπεδα για μόλυβδο, κάδμιο ή και τα δύο.

σοκολάτα

Γιατί το κάδμιο και ο μόλυβδος κάνουν κακό στους ανθρώπους

Το κάδμιο είναι ένα ορυκτό στο φλοιό της γης. Βρίσκεται επίσης στον καπνό του τσιγάρου και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών, χρωστικών, μεταλλικών επικαλύψεων και πλαστικών.

Οι άνθρωποι εκτίθενται στο κάδμιο μέσω μιας ποικιλίας τροφών που καταναλώνουν και μέσω της αναπνοής μολυσμένου αέρα. Το κάδμιο μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια κατά την κατάποση, ενώ η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ο μόλυβδος βρίσκεται επίσης στο φλοιό της γης. Χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία μετάλλων και βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, παλαιότερων σωλήνων, καλοριφέρ αυτοκινήτων, γυαλιών και προϊόντων κεραμικής.

Το κάδμιο και ο μόλυβδος καταλήγουν στη σοκολάτα με διάφορους τρόπους. Το κάδμιο υπάρχει στο έδαφος όπου αναπτύσσονται οι κόκκοι του κακάο, επομένως προσλαμβάνεται από το ίδιο το φυτό καθώς μεγαλώνει.

Πόσο πρέπει να ανησυχώ για τα βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα;

«Οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν εντελώς τη σοκολάτα, εφόσον την καταναλώνουν με μέτρο», λέει ο Luz Claudio, καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Icahn Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Η καλύτερη προσέγγιση, λέει ο Dr. Claudio, είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων και γλυκών. «Τα πιο σημαντικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με κάποιες άπαχες πρωτεΐνες».

Επιπλέον, ενώ είναι αλήθεια ότι τα βαρέα μέταλλα μπορούν να υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σοκολάτας, ο διατροφολόγος Toby Amidor, επισημαίνει ότι τα βαρέα μέταλλα υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα.

«Το να τρώτε 1 κομμάτι μαύρης σοκολάτας κάθε τόσο δεν προκαλεί βλάβες», προσθέτει, «ακόμα και αν φάτε μια ολόκληρη μπάρα».