Μαύρο τσάι, μούρα, εσπεριδοειδή, μήλα: Η τετραλογία της υγείας

  • Iatropedia newsroom
Μαύρο τσάι, μούρα, εσπεριδοειδή και μήλα: Η τετραλογία της υγείας
Η υψηλότερη κατανάλωση μαύρου τσαγιού, μούρων, εσπεριδοειδών και μήλων μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan, του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή -όπως το μαύρο τσάι, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα- μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης βασικών προβλημάτων που συνδέονται με την ηλικία, όπως η αδυναμία, η μειωμένη σωματική λειτουργία και η κακή ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια σοβαρή χρόνια ασθένεια, όπως η άνοια, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις», ανέφερε η επίκουρη λέκτορας του ECU δρ Nicola Bondonno.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή τείνουν να γερνούν καλύτερα», πρόσθεσε.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 62.743 γυναίκες και 23.687 άνδρες για 24 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο αδυναμίας, 12% χαμηλότερο κίνδυνο μειωμένης σωματικής λειτουργίας και 12% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Παρόλο που στους άνδρες παρατηρήθηκαν λιγότερες συσχετίσεις, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών εξακολουθούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας.

«Τα φλαβονοειδή είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν ακόμη και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας – όλα αυτά είναι σημαντικά για την πρόληψη της αδυναμίας και τη διατήρηση της σωματικής λειτουργίας και της ψυχικής υγείας καθώς γερνάμε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Aedin Cassidy από το Πανεπιστήμιο Queens του Μπέλφαστ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή -όπως είναι τα μούρα, τα μήλα, το κόκκινο κρασί, τα πορτοκάλια και το τσάι- θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγιέστερη γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας, σωματικής παρακμής και κακής ψυχικής υγείας.

Οι ισχυρότερες συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες μπορεί να οφείλονται σε διαφορές στον χρόνο παρακολούθησης μεταξύ των δύο ομάδων και όχι σε πραγματικές επιδράσεις που έχουν να κάνουν ειδικά με το φύλο, οι οποίες παραμένουν ανεξερεύνητες στην υπάρχουσα έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που αύξησαν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά τρεις μερίδες την ημέρα, είχαν 6% έως 11% χαμηλότερο κίνδυνο και στις τρεις εκβάσεις γήρανσης στις γυναίκες και 15% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας στους άνδρες».

«Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πώς απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της υγιούς γήρανσης», πρόσθεσε ο καθηγητής Eric Rimm από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα αυγά ασπίδα προστασίας απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ετικέτες, απορρυπαντικά και στέγνωμα: Τα 6 λάθη που «μαζεύουν» τα ρούχα στο πλυντήριο

Ψωρίαση: Μελέτη συσχετίζει γνωστή βιταμίνη με μείωση του κινδύνου