Κόκκινο κρέας: Μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

  • Ρούλα Τσουλέα
κόκκινο κρέας
Όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώνε οι γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελόντριες.

Νέα στοιχεία που συσχετίζουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με χιλιάδες γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο κόκκινο κρέας έτρωγαν, τόσο πιθανότερο ήταν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, όσο περισσότερο λευκό κρέας έτρωγαν, τόσο πιο προστατευμένες ήσαν.

Χρησιμοποιώντας εξ άλλου ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο οι επιστήμονες υπολόγισαν πως αν οι γυναίκες αντικαθιστούσαν τις μπριζόλες με κοτόπουλο, θα μείωναν κατά 28% τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού και το κόκκινο κρέας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα ένα μία πιθανότητα στις 10 να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Στο περίπου 5% των περιπτώσεων ο καρκίνος του μαστού έχει κληρονομική συνιστώσα. Στις υπόλοιπες όμως είναι σποραδικός, δηλαδή εμφανίζεται τυχαία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει το κόκκινο κρέας στις «πιθανώς καρκινογόνες» ουσίες για τον άνθρωπο. Και συνιστά να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε περίπου μία μερίδα την εβδομάδα. Κόκκινο κρέας είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και μερικά ζώα κυνηγιού.

Αν και τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το πολύ κόκκινο κρέας ήταν η αιτία του καρκίνου του μαστού ή ότι το κοτόπουλο είναι η αιτία αποφυγής του σε πολλές γυναίκες, υποδηλώνουν πως η αντικατάστασή των δύο δεν θα ήταν διόλου κακή ιδέα.

«Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικό μπορεί να είναι μια απλή κίνηση για να μειωθούν τα κρούσματα καρκίνου του μαστού», δήλωσε  η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Dale Sandler, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS).

Η νέα μελέτη για το κόκκινο κρέας

Η Dr Sandler και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία από 42.012 εθελόντριες, τις οποίες άρχισαν να μελετούν την περίοδο 2003-2009. Στη διάρκεια 7,6 ετών παρακολούθησης διαγνώσθηκαν 1.536 κρούσματα διηθητικού καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, όσες έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Η υποκατάσταση του πρώτου με το δεύτερο συσχετίσθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με σημαντική μείωση του κινδύνου.

Η μελέτη δεν έδειξε να παίζουν ρόλο οι μέθοδοι ή οι θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Η συσχέτιση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του μαστού παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες για καρκίνο του μαστού είναι:

  • Η οικονομική κατάσταση
  • Η παχυσαρκία
  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν