Κόκκινο κρέας: Με κίνδυνο θανάτου από 9 (!) διαφορετικές παθήσεις το συνδέουν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κόκκινο κρέας
Όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από εννέα διαφορετικές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ειδικότερα, η μεγάλη κατανάλωση τόσο σε επεξεργασμένο, όσο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό), αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από:

1. Καρκίνο

2. Καρδιοπάθεια

3. Αναπνευστική πάθηση

4. Εγκεφαλικό

5. Διαβήτη

6. Λοιμώξεις

7. Αλτσχάιμερ

8. Νεφροπάθεια

9. Νόσο του ήπατος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αράς Ετεμαντί του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 536.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή και την υγεία τους σε βάθος 16 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από τις παραπάνω εννέα αιτίες, σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας.

Από την άλλη, όσοι έτρωγαν το περισσότερο λευκό κρέας (πουλερικά, ψάρια), είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο λευκό κρέας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Εκκολπωματίτιδα: Μέχρι πόσες μερίδες κόκκινο κρέας την εβδομάδα επιτρέπεται για να μην κινδυνεύετε

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα στο έντερο…

Αν το κρέας προκαλεί καρκίνο τελικά τι μπορούμε να τρώμε; (πλήρης οδηγός με γραφήματα)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν