Κοιλιοκάκη: Μετά από ποια συμπτώματα πρέπει να κόψετε την γλουτένη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή και μια αυτοάνοση ασθένεια. Δεν είναι αλλεργία ή διατροφική δυσανεξία, παρόλο που μπορεί να παρουσιάσει μερικά από κοινά συμπτώματα με αυτές τις παθήσεις.

Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια αντίδραση του οργανισμού στην γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Η κοιλιοκάκη δεν μπορεί να θεραπευτεί και δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή. Η μοναδική αντιμετώπιση είναι να κόψετε τελείως την γλουτένη από τη διατροφή σας.

Ένα άτομο που υποφέρει από κοιλιοκάκη μπορεί να βλάψει την εσωτερική επένδυση του εντέρου του, εάν καταναλώνει τροφές με γλουτένη. Εάν δεν ακολουθήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη σταθερά, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες και συνδέεται με την οστεοπόρωση. Η κοιλιοκάκη συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του λεπτού εντέρου και με ανεξήγητα προβλήματα γονιμότητας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στην κοιλιοκάκη συγχέονται κάποτε με άλλες πεπτικές παθήσεις, ή δυσανεξίες σε τρόφιμα. Εάν έχετε πρόβλημα με τροφές που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να αντιληφθείτε αυτά τα συμπτώματα:

  • Διάρροια
  • Φούσκωμα
  • Μετεωρισμός (υπερβολικά αέρια στο εντερικό σύστημα)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δυσπεψία

Τα πιο γενικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης σε άτομα που τρώνε γλουτένη περιλαμβάνουν κόπωση, απροσδόκητη απώλεια βάρους, ή δυσκολία σύλληψης στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης τσούξιμο στα χέρια και στα πόδια και πρήξιμο χεριών, ποδιών και πελμάτων (οίδημα).

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είναι πιθανό να εκδηλώσουν μια αντίδραση στην γλουτένη και να αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα. Το εξάνθημα (το οποίο μπορεί να είναι κνησμώδες και να έχει μικρές φουσκάλες) είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ερπητοειδής δερματίτιδα.

Ακόμη και αν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη, μειώσουν την ποσότητα τροφών με γλουτένη που καταναλώνουν, είναι πού πιθανό να μην εξαλείψουν τα συμπτώματα.

Επιπτώσεις

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές εάν δεν συμμορφωθεί ο ασθενής στις διατροφικές οδηγίες του γιατρού.

Προκαλούνται επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της δυσαπορρόφησης (όταν το σώμα δεν απορροφά πλήρως τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν άλλες καταστάσεις, όπως η σιδηροπενική αναιμία (αναιμία από έλλειψη σιδήρου) και οστεοπόρωση.

Η γλουτένη βρίσκεται στα ζυμαρικά, τα κέικ, τα δημητριακά, τα περισσότερα είδη ψωμιού, σε μερικές σάλτσες και σε μερικά έτοιμα γεύματα.

Πηγή: http://www.express.co.uk