Κεράσια και βύσσινα: Τι προσφέρουν στον οργανισμό, πώς ωφελούν την υγεία

  • Iatropedia newsroom
κεράσια
Κόκκινα, ζουμερά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στο καθάρισμα, τα γλυκά κεράσια είναι από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων

Κόκκινα, ζουμερά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στο καθάρισμα, τα γλυκά κεράσια είναι από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων, είτε ως σνακ είτε ως πρώτη ύλη για την παρασκευή γλυκών και επιδορπίων.

Τα κεράσια έχουν, όμως, όπως και τα βύσσινα, τα πιο ξινά «αδελφάκια» τους, και πολλά οφέλη για την υγεία, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2018 για τα οφέλη των κερασιών στην υγεία, τα στοιχεία από τις δημοσιευμένες μελέτες είναι αρκετά ισχυρά και δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τους δείκτες οξειδωτικού στρες, φλεγμονής, μυϊκού πόνου και απώλειας δύναμης λόγω άσκησης, καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Περιορισμένος αριθμός δημοσιευμένων μελετών δείχνει επίσης ευεργετικές επιδράσεις στην αρθρίτιδα, τον διαβήτη, τα λιπίδια του αίματος, τον ύπνο, τη γνωστική λειτουργία και, ενδεχομένως, τη διάθεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε πολλές από αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες (45-270 κεράσια/ημέρα) που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαιρετικά υψηλές.

Τι προσφέρουν στον οργανισμό, πώς μπορεί να ωφελήσουν την υγεία

Τα φρέσκα κεράσια είναι πλούσια σε μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Βασικό μεταξύ αυτών είναι η βιταμίνη C. Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο, να παράγει κολλαγόνο και να αμυνθεί στις κυτταρικές βλάβες.

Τα κεράσια μπορεί να ωφελήσουν την υγεία και με άλλους τρόπους:

Λιγότερος πόνος μετά την άσκηση

Η καθημερινή κατανάλωση βύσσινων μπορεί να βοηθήσει τους μυς να ανακάμψουν γρηγορότερα μετά την άσκηση. Ο χυμός από βύσσινο μπορεί επίσης να κάνει το ίδιο μετά από έναν μαραθώνιο ή άλλες έντονες προπονήσεις.

Πρόληψη του καρκίνου

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών ή βύσσινων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνοντας τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Τα κεράσια έχουν επίσης φυτικές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τους καρκινικούς όγκους. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό.

Καρδιακή υγεία

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ειδικότερα σε πολυφαινόλες, που προστατεύουν την καρδιά από κυτταρικές βλάβες και μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτη σε περισσότερα από 84.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν περισσότερες πολυφαινόλες μέσω της διατροφής τους από τρόφιμα όπως τα κεράσια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια έχουν επίσης πολύ κάλιο, το οποίο χρειάζεται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υγιή καρδιά.

Τα κεράσια στη διατροφή

Τα φρέσκα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει 10,4 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.

Τα κεράσια είναι επίσης καλή πηγή:

  • Βιταμίνης Β6
  • καλίου
  • μαγνησίου
  • φυτικών ινών

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Χωρίς τα κουκούτσια, 1 φλιτζάνι κεράσια έχει:

  • Θερμίδες: 97
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Λιπαρά: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 20 γραμμάρια

Τι να προσέξετε

Εφόσον τρώτε τα κεράσια ολόκληρα, πλύντε τα καλά για να απομακρύνετε τυχόν φυτοφάρμακα ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν μικρές ποσότητες κυανίου, το οποίο μπορεί να είναι δηλητηριώδες. Αποφύγετε, λοιπόν, την κατανάλωση κερασιών με κατεστραμμένα ή θρυμματισμένα κουκούτσια. Αν τύχει και καταπιείτε, όμως, ένα κουκούτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα πρέπει να φάτε πολλά σπασμένα κουκούτσια για να προκαλέσουν βλάβη. Καλό είναι, όμως, σε κάθε περίπτωση, να φτύνετε τα κουκούτσια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 5 καλύτερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας