Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο στους νέους

  • Ρούλα Τσουλέα
τρόφιμα
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελόντριες που είχαν ηλικία 28-45 ετών κατά την έναρξή της.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται ολοένα συχνότερα σε νέους ανθρώπους, ακόμα και σε 30άρηδες ή 40άρηδες και οι επιστήμονες βρίσκουν ολοένα περισσότερα στοιχεία ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσοι τρώνε πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόωρα πολύποδες στο παχύ έντερο.

Οι πολύποδες (ή μη-καρκινικά αδενώματα) του παχέος εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου που κατανάλωναν περισσότερο οι συμμετέχουσες στη νέα μελέτη ήταν:

  • Ψωμιά και επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (λευκά και ολικής αλέσεως)
  • Σάλτσες, αλείμματα και συνοδευτικά
  • Ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητές γεύσεις

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες από έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει πολύποδες στο κόλον ή στο ορθό έντερο πριν από τα 50 τους χρόνια, έναντι όσων κατανάλωναν τις μικρότερες.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Βασίσθηκε σε στοιχεία από 29.105 νοσηλεύτριες, ηλικίας 28 έως 45 ετών κατά την έναρξή της το 1991. Έως τα 50 τους χρόνια όλες είχαν κάνει τουλάχιστον μία κολονοσκόπηση. Ανά τετραετία, εξ άλλου, συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι γυναίκες αυτές κατανάλωναν κατά μέσον όρο το 35% των ημερήσιων θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχούσε στο 28% των μερίδων του φαγητού που καθημερινά έτρωγαν (περίπου 6 μερίδες την ημέρα). Ωστόσο άλλες έτρωγαν έως και 10 μερίδες υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα την ημέρα και άλλες 3.

Οι επιστήμονες τις παρακολούθησαν έως το 2015. Στο μεσοδιάστημα οι 1.189 διαγνώσθηκαν με πρώιμης έναρξης αδενώματα του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν, τόσο πιθανότερο ήταν να διαγνωσθούν με πολύποδα του παχέος εντέρου.

Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, η αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου στους νέους συμπίπτει χρονικά με την αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση των συγκεκριμένων  τροφίμων.

Πώς επηρεάζουν το έντερο

Πώς μπορεί όμως τα συγκεκριμένα τρόφιμα να σχετίζονται με τους πολύποδες και τον καρκίνο; Οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι κατά κανόνα περιέχουν μειωμένα ωφέλιμα συστατικά (π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες, πολυφαινόλες) και αυξημένα:

  • Ανθυγιεινά λιπαρά
  • Εξευγενισμένα άμυλα
  • Χημικά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές και τεχνητά γλυκαντικά

Τα συστατικά αυτά μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, να αυξήσουν τη φλεγμονή στο έντερο και ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αδενωμάτων. Μακροπρόθεσμα, δε, ενδέχεται να αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου.

Φωτογραφία: iStock