Ημέρα φαλάφελ σήμερα για την Google! Είναι υγιεινό το φαλάφελ; Πόσες θερμίδες έχει;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φαλάφελ
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο διαμάντι της Μέσης Ανατολής όσων αφορά το φαγητό του δρόμου: το φαλάφελ!

Ημέρα φαλάφελ λοιπόν σήμερα και αξίζει να μάθουμε αν και πόσο υγιεινό είναι το φαλάφελ. Για παράδειγμα, πόσες θερμίδες έχει και τι προσφέρει στην υγεία μας;

Το φαλάφελ (δηλαδή τα τηγανητά κεφτεδάκια που μπαίνουν μέσα στην πίτα ενός κλασικού φαλάφελ) φτιάχνονται από ρεβύθια, διάφορα μυρωδικά, σκόρδο και μπαχαρικά. Έτσι, ως τροφή, παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αν και είναι πλούσιο σε νάτριο και περιέχει μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Σερβίρεται σε πίτα σιταριού ολικής άλεσης συνήθως και συνοδεύεται από ψιλοκομμένο καρότο, αγγούρι με κάποια σος (γιαουρτιού, ή χούμους) για ένα πλούσιο σε ίνες γεύμα.

Φαλάφελ: Θερμίδες και λίπος

Μια μερίδα 100 γρ., η οποία είναι ίση με περίπου μισό φλιτζάνι, περιέχει 333 θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί στο 17% του ημερήσιου ορίου σας, εάν ακολουθήσετε μια διατροφή 2.000 θερμίδων/ημέρα. Περιέχει επίσης 17,8 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, εκ των οποίων τα 2,3 γραμμάρια είναι κορεσμένα λιπαρά.

Φαλάφελ: Μεταλλικά στοιχεία

Ανά 100 γρ. περιέχει 3,42 mg σιδήρου και 585 mg καλίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% από τα 4.700 mg καλίου που χρειάζεστε κάθε μέρα. Ακόμα έχει σημαντικές ποσότητες από ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φαλάφελ περιέχει 294 mg νατρίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 13% του ημερήσιου ορίου των 2.300 mg/ημέρα. Να προσέχετε, διότι το αυξημένο νάτριο (δηλαδή το πολύ αλάτι) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Φαλάφελ: Βιταμίνες

Μια μερίδα 100 γρ. περιέχει 104 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, το οποίο είναι περίπου το 25% των 400 μικρογραμμαρίων που χρειάζονται οι ενήλικες κάθε μέρα. Η ίδια μερίδα παρέχει επίσης 1 mg νιασίνης και μικρές ποσότητες βιταμινών Α και C.

Το φαλάφελ έχει πολλές ίνες και αυτό είναι καλό!

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες βοηθούν στην μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, δηλαδή στην μείωση της χοληστερόλης. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια μελέτη έχει δείξει, ότι εκείνοι που απλώς προσθέτουν περισσότερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές στην διατροφή τους, χάνουν την ίδια ποσότητα βάρους και εμφανίζουν παρόμοια μείωση στην χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και την φλεγμονή, όπως με όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τροφές όπως τα ρεβίθια συμβάλλουν στην κάλυψη αυτού του κενού φυτικών ινών. Τα όσπρια βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό καθιστά το φαλάφελ ενδεχομένως μια πολύ καλή μέθοδο μείωσης του κινδύνου καρδιακής νόσου, ειδικά εάν η περιεκτικότητα σε λίπος διατηρείται χαμηλά.

“Ναι, αλλά τα φαλάφελ είναι τηγανητά…”

Καλό είναι να μην το… παρακάνετε με οποιαδήποτε τηγανητά φαγητά, διότι προσθέτουν πολύ λίπος στη διατροφή σας. Από την άλλη το βαθύ τηγάνισμα (όπως γίνεται με τους κεφτέδες στο φαλάφελ) δεν είναι απαραίτητα κακό, εάν το λάδι είναι μη υδρογονωμένο ακόρεστο έλαιο από φυτικές πηγές και εάν ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπερθερμανθεί το λάδι. Συνήθως το βαθύ τηγάνισμα στα καταστήματα γίνεται με λάδια που δεν έχουν τρανς-λιπαρά και είναι σε μεγάλο βαθμό ακόρεστα, κάτι που μπορεί ακόμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και, άρα, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων!

Πηγές: https://www.livestrong.com, https://time.com