Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του παχέος εντέρου
Μελέτη υπογραμμίζει την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα βακτήρια του εντέρου, τα χολικά οξέα και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι γνωστή, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στο πεπτικό σύστημα που αυξάνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο αυτού του τύπου καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports ρίχνει φως στον αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών στην υγεία του παχέος εντέρου και υπογραμμίζει πιθανές προληπτικές στρατηγικές.

Πώς έγινε η έρευνα – Η «αλυσίδα» που οδηγεί στον καρκίνο

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, εξέτασε εργαστηριακά ποντίκια με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές τα έβαλαν σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η έρευνα αποκάλυψε σημαντική αύξηση στα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου λόγω της λιπαρής διατροφής. Αυτή η αλλαγή άλλαξε τα χολικά οξέα (τα πεπτικά μόρια που παράγονται από το ήπαρ) με αποτέλεσμα την αυξημένη φλεγμονή και την μείωση της αναπλήρωσης των εντερικών βλαστοκυττάρων, ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης.

Εν ολίγοις το…ντόμινο έχεις ως εξής:

  1. Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή αυξάνει κάποια βακτήρια του εντέρου
  2. Αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα αλλάζει την παραγωγή χολικών οξέων
  3. Η αλλαγή στα χολικά οξέα αυξάνει την φλεγμονή και μειώνει τον ρυθμό αναπλήρωσης των εντερικών βλαστοκυττάρων
  4. Αυτές οι δύο παράμετροι, μειώνουν την ικανότητα του εντέρου να αποκαθιστά την κυτταρική βλάβη
  5. Αυτό με την σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

Βασικά ευρήματα και επιπτώσεις της έρευνας

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ronald Evans, τόνισε ότι η αξία της έρευνας έγκειται στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος και στον εντοπισμό μικροβίων που προκαλούνται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η σχέση μεταξύ των χολικών οξέων και του καρκίνου του παχέος εντέρου προέκυψε από προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι τα αυξημένα χολικά οξέα αναστέλλουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας farnesoid X (FXR). Αυτή παίζει ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες και στην μείωση της φλεγμονής.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τροποποιημένα χολικά οξέα επηρέασαν επίσης την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων στα έντερα, συμβάλλοντας δυνητικά στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βακτήρια του εντέρου και διατροφικές επιπτώσεις

Δύο συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων του εντέρου, το Ileibacterium valens και το Ruminococcus gnavus, ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένα στα έντερα των ποντικών σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά θα μπορούσαν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και τα χολικά οξέα πιο σημαντικά από τις γενετικές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν τα άτομα σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο δρ. Anton Bilchik, ένας διάσημος ειδικός στην υγεία του γαστρεντερικού, τόνισε τον ρόλο της μελέτης στην παροχή μιας βαθύτερης κατανόησης του ρόλου του μικροβιώματος του εντέρου στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τόνισε ότι οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να αποτρέψουν έως και το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μελλοντικές παρεμβάσεις και προληπτικά μέτρα

Οι ερευνητές της μελέτης πρότειναν ότι η στόχευση του υποδοχέα FXR θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για την επικύρωση των ευρημάτων, η εν λόγω μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης υγιούς βάρους και της ενσωμάτωσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπέρασμα

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα βακτήρια του εντέρου, τα χολικά οξέα και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των επιλογών του τρόπου ζωής και των πιθανών παρεμβάσεων για τον μετριασμό του κινδύνου και της εξέλιξης αυτού του τύπου καρκίνου. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες προληπτικές στρατηγικές και θεραπείες.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock