Η πίτσα μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας!

  • Ρούλα Τσουλέα
πίτσα
Τι αποκαλύπτει μελέτη σε εκατοντάδες εθελοντές. Ποια πίτσα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένη βαρύτητα της νόσου.

Η κατανάλωση μισής πίτσας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία. Έχει όμως σημασία για τι είδους πίτσα μιλάμε, σπεύδουν να διευκρινίσουν.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παραδοσιακή ιταλική πίτσα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής η οποία, ως γνωστόν, είναι η πιο υγιεινή του κόσμου.

Όταν όμως μιλούν για παραδοσιακή ιταλική πίτσα δεν αναφέρονται σε κάτι περίτεχνο που κολυμπάει στο λίπος και στο αλάτι. Αναφέρονται στην απλή, βασική συνταγή που διαθέτει:

  • Λεπτό ζυμάρι
  • Τομάτες cherry
  • Τυρί μοτσαρέλα
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την πίτσα αυτή με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μπορεί επίσης να προστατεύει και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως:

  • Του παχέος εντέρου
  • Της στοματικής κοιλότητας
  • Του φάρυγγα
  • Του οισοφάγου

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν μπορεί να βοηθήσει και τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεδομένου ότι αρκετά από τα συστατικά της ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.

Η μελέτη

Έτσι, εξέτασαν κάθε ένα από τα συστατικά ξεχωριστά και όλα μαζί, σε συνάρτηση με τα συμπτώματα που είχε ομάδα 365 πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 58 έτη (κυμαινόταν από 48 έως 69 ετών). Το σχεδόν 79% ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα τα τελευταία 8 έως 21 έτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή τους και τη συνέκριναν με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που είχαν. Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν συχνότερα την συγκεκριμένη πίτσα είχαν αισθητά μειωμένα συμπτώματα, έναντι όσων την έτρωγαν πιο σπάνια.

Η συχνότερη κατανάλωση αντιστοιχούσε σε μισή πίτσα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η σπανιότερη ήταν 2 φορές τον μήνα ή λιγότερο συχνά.

Από τα συστατικά της πίτσας, εκείνα που συσχετίσθηκαν περισσότερο με μειωμένη βαρύτητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν η μοτσαρέλα και το ελαιόλαδο. Επιπλέον, μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να αποκομίζουν οι ασθενείς με την πιο σοβαρή νόσο.

Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους πως η πίτσα που μελέτησαν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ωστόσο η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση, διότι περιέχει αρκετό αλάτι και θερμίδες. Τέλος, τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν για να θεωρηθούν οριστικά.

Φωτογραφία: iStock