Η πιο χρήσιμη διατροφική συνήθεια για προβλήματα στα νεφρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεφρά
Η νεφρική νόσος είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και πολλοί άνθρωποι βιώνουν τον πόνο και την ενόχληση αυτής της ασθένειας σε καθημερινή βάση.

Εάν τα νεφρά σας έχουν υποστεί βλάβη, δεν μπορούν να φιλτράρουν σωστά το αίμα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και πολύ σωματικό πόνο.

Η νεφρική νόσος εμφανίζεται σε πέντε στάδια.

Τα τρία πρώτα στάδια αφορούν ήπια έως μέτρια νεφρική βλάβη, που σημαίνει ότι οι νεφροί κανονικά εξακολουθούν να λειτουργούν. Στα στάδια 4 και 5, η βλάβη γίνεται πιο σοβαρή και τα νεφρά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταρρεύσουν. Ο στόχος σε κάθε στάδιο είναι να επιβραδυνθεί η βλάβη με την ελπίδα να αποτραπεί η πρόοδός της στο επόμενο στάδιο.

Υπάρχουν πολλά συστατικά που συμμετέχουν στη θεραπεία της νεφρικής νόσου και ένα από αυτά είναι να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι η σωστή. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από νεφρική νόσο να έχουν περισσότερη ενέργεια, να αποτρέψουν την μόλυνση και να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει η διατροφή στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου, οι ερευνητές αφιερώνουν χρόνο και έρευνες για να βρουν τα καλύτερα διατροφικά πρότυπα.

Μία από τις κύριες αλλαγές που έχουν ανακαλύψει οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά την κατανάλωση τροφής για νεφρική νόσο είναι ότι στο παρελθόν, οι περισσότερες οδηγίες επικεντρώνονταν στον περιορισμό της κατανάλωσης νατρίου, καλίου και φωσφόρου. Αλλά τώρα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν περισσότερο στη συνολική ποιότητα της διατροφής και έχουν βρει ότι:

Μία από τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες για νεφρική νόσο είναι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων και λιγότερου κόκκινου κρέατος.

Μια διατροφή που αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσετε την υγεία των νεφρών σας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν τη δίαιτα DASH για ασθενείς που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο ως έναν τρόπο πιθανής επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου. Η δίαιτα DASH αποτελείται από άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Επίσης, εξακολουθεί να επιτρέπει τα πουλερικά και τα ψάρια, αλλά ενθαρρύνει τον αποκλεισμό του κόκκινου κρέατος και των πρόσθετων σακχάρων.

Πηγές: https://www.kidney.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το ρόφημα κάνει καλό στα νεφρά. Ποιες είναι οι ωφέλιμες ποσότητες

4 τρόποι που στα χέρια φαίνονται πιθανά προβλήματα στα νεφρά

Προσοχή στον συνδυασμό της ιβουπροφαίνης με αυτά τα φάρμακα: Πιθανή μόνιμη βλάβη στα νεφρά!