Η καλύτερη διατροφική αλλαγή για να μειώσετε το λιπώδες ήπαρ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λιπώδες ήπαρ
Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι υγιεινή διατροφή είναι μόνο αυτή που είναι χαμηλή σε λιπαρά. Και ενώ υπάρχει πιθανότητα να τρώτε πολύ λίπος, είναι πολύ σημαντικό το μεγαλύτερο ποσοστό να αποτελείται από υγιεινά λιπαρά.

Μάλιστα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάβαση σε μια δίαιτα που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά μπορεί να είναι η καλύτερη διατροφική συνήθεια για άτομα με λιπώδες ήπαρ.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, συνελέχθησαν στοιχεία από 165 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 78 ετών που είχαν διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο International Liver Congress 2022.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από 110 συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ 55 συμμετέχοντες τήρησαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει οδηγίες ότι όταν έτρωγαν, ο στόχος τους δεν ήταν να χάσουν βάρος ή να περιορίσουν τις θερμίδες τους, αλλά αντίθετα ήταν να τρώνε απλά μέχρι να χορτάσουν.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατέληξαν να λάβουν το 61% των θερμίδων τους από λίπος, κάτι που η Camilla Dalby Hansen, που παρουσίασε τα ευρήματα, εξήγησε ότι είναι “πολλά λιπαρά και αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο του λίτρου ελαιόλαδο την ημέρα”. Και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αλλάξουν ριζικά τη νοοτροπία τους, γιατί ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να αρχίσουν να τρώνε όλα αυτά τα λίπη, ειδικά από τη στιγμή που επί δεκαετίας ακούν συνέχεια τα λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν (ότι όλα τα λίπη είναι ανθυγιεινά) στο τέλος των έξι μηνών, διαπιστώθηκε ότι η χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δίαιτα:

  • βελτίωσε τον έλεγχο του διαβήτη
  • μείωσε το λίπος στο συκώτι και
  • παρόλο που [οι συμμετέχοντες στη μελέτη] έτρωγαν τόσες θερμίδες όσες είχαν συνηθίσει μέχρι να χορτάσουν, έχασαν το 5,8% του σωματικού τους βάρους!

Η Dalby Hansen σημείωσε επίσης, ότι “εάν έχετε λίπος στο συκώτι σας, θα ωφεληθείτε από το να τρώτε καλά λιπαρά στη διατροφή σας”.

Την ίδια στιγμή, η Amanda Lane, ιδρύτρια του Healthful Lane Nutrition, επισημαίνει ότι αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι σαφή και κατανοητά σε μεταβολικό επίπεδο, είναι σημαντικό να σκεφτούμε το πώς εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή.

Γι’ αυτό και η Lane υποστηρίζει ότι όταν πρόκειται να προσθέσετε λίπος στη διατροφή σας, πρέπει να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο πράγμα.

Εξηγεί ότι “τα πολύ επεξεργασμένα λιπαρά, όπως τα τρανς λιπαρά, ή ακόμα και τα κορεσμένα λίπη, δεν είναι τόσο υγιεινά για τον οργανισμό όσο τα ακόρεστα λιπαρά”.

Οι καλύτερες επιλογές ακόρεστων λιπαρών, σύμφωνα με την Lane, είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και ο σολομός, καθώς και ελιές και το ελαιόλαδο.

Πηγές: https://www.medscape.com, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το λιπώδες ήπαρ και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Πως η υπερβολική κατανάλωση γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ σε μόλις 3 εβδομάδες

Λιπώδες ήπαρ: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

Ποιες τροφές ασκούν πίεση στο συκώτι: Πρέπει να τις μειώσετε για υγιές ήπαρ