Η Ελλάδα πρέπει να πει «ναι» στις φυτικές πρωτεΐνες – Τα οφέλη για την υγεία

  • Ελισάβετ Σταύρου
φυτικές πρωτεΐνες
Οι φυτικές πρωτεΐνες προέρχονται από τις φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Από εισαγόμενες πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ, γεγονός που καθιστά το διατροφικό της σύστημα ευάλωτο στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς και στους κινδύνους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg).

Ο Σύλλογος τονίζει ότι είναι κρίσιμο να εξεταστούν τόσο η παραγωγή, όσο και η κατανάλωση πρωτεϊνών στην ενωμένη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να πει «ναι» στις φυτικές πρωτεΐνες.

Με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, η διοίκηση του HellasVeg ζητά την επίσημη στήριξη της Ελλάδας στη Στρατηγική Διαφοροποίησης Πρωτεϊνών και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα Φυτικά Τρόφιμα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH), που πραγματοποιείται σήμερα υπό την Προεδρία της Δανίας.

Κατά τη συνεδρίαση AGRIFISH, η δανέζικη προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητές της για το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προσφορά, την παραγωγή και τη βιωσιμότητα πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Ο HellasVeg, ως επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων (EVU), υπογραμμίζει τη σημασία της μετάβασης σε βιώσιμα και ανθεκτικά διατροφικά συστήματα, καλώντας την ελληνική αντιπροσωπεία να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η ενίσχυση των φυτικών πρωτεϊνών και η υιοθέτηση ενός ενιαίου Σχεδίου Δράσης θα συμβάλλουν στη βιώσιμη γεωργία και διατροφή, στην πρωτεϊνική αυτάρκεια και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, στη στήριξη των αγροτών και τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και στην προώθηση υγιεινών, φυτικών διατροφικών προτύπων.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα (2024), το 70% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν σημαντική την ενίσχυση των αγροτών που στρέφονται στη φυτική γεωργία, γεγονός που αποδεικνύει τη στήριξη της κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ έχει ήδη παρουσιαστεί αναλυτικά σε ένα Σχέδιο Οδικού Χάρτη (Blueprint) που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2025 από περισσότερους από 70 φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας, το οποίο στηρίζεται επίσης από Κοινή Έκκληση που υπεγράφη από 130 οργανισμούς τον Ιανουάριο του 2025.

Τι είναι οι φυτικές πρωτεΐνες

Οι φυτικές πρωτεΐνες προέρχονται από τις φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης και μας φέρουν κορεσμό (το αίσθημα ότι είμαστε χορτάτοι). Επίσης, περιέχουν πολύ λιγότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τις ζωικές τροφές και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Τα οφέλη των φυτικών τροφών και πρωτεϊνών στην υγεία μας είναι πολλά, όταν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές και περιορίζουν την κατανάλωση ζωικών τροφών φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, και παχυσαρκίας.

Επίσης, μπορεί να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας και έτσι να προωθήσουν την απώλεια βάρους, ενώ συμβάλλουν και στην ανάπτυξη των μυών.

Φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν:

  • Τα όσπρια, όπως οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια και τα φασόλια.
  • Τα δημητριακά, όπως η κινόα ή ο αμάρανθος.
  • Οι σπόροι, όπως σπόροι chia, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος
  • Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια
  • Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα μανιτάρια

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock