Η διατροφή του πατέρα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών πριν ακόμη γεννηθούν [έρευνα]

  • Iatropedia newsroom
οικογένεια με παιδιά
Στους γονείς αρέσει να πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Κι όντως το κάνουν, επηρεάζοντάς τα, όμως, πολύ πριν γεννηθούν

Νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή του πατέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών του πριν ακόμη γεννηθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες άγχους στα αγόρια και επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των κοριτσιών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, είναι ένα ακόμη βήμα για να κατανοήσουμε πώς η επίδραση της διατροφής μπορεί να περάσει από τη μια γενιά στην άλλη μέσω του σπέρματος ενός πατέρα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο καθοδήγησης για το πώς πρέπει να διατρέφονται οι άντρες που θέλουν να γίνουν μπαμπάδες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών παθήσεων και διαταραχών της διάθεσης για την επόμενη γενιά.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη ανακαλύψει ότι η διατροφή ενός πατέρα ποντικού μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη δική του αναπαραγωγική υγεία, αλλά και στην υγεία των απογόνων του. Η υπερφαγία ή υποφαγία στα αρσενικά ποντίκια μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των απογόνων τους, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό, όμως, που είναι λιγότερο κατανοητό είναι το αν διαφοροποιούνται οι επιπτώσεις ανάλογα με τον τύπο και τη σύνθεση της διατροφής των αρσενικών ποντικών πριν από τη σύλληψη.

Αυτό ήταν και η αφετηρία για την έρευνα της διεθνούς κοινοπραξίας GECKO, με επικεφαλής ερευνητές από την Κοπεγχάγη, το Σίδνεϊ και το Σικάγο.

Στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με δέκα διαφορετικά προγράμματα διατροφής. Τα προγράμματα αυτά διέφεραν στις αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Μετά από αυτό, άφησαν τα ποντίκια να ζευγαρώσουν με θηλυκά που ακολουθούσαν όλα μια τυπική διατροφή. Εν συνεχεία, μελέτησαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των νεογνών που προέκυψαν.

Διατροφή: Δεν έχουν σημασία μόνο οι θερμίδες

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλής σε υδατάνθρακες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους, όπως μετρήθηκαν από τον χρόνο που έμεναν στις ζώνες ασφαλείας του λαβύρινθου τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και δείκτες μεταβολικής νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που ακολουθείται πριν από τη σύλληψη μπορεί να προγραμματίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς», λέει ο συγγραφέας και επικεφαλής της κοινοπραξίας GECKO, καθηγητής Romain Barrès, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Côte d’Azur της Νίκαιας.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη έτρωγαν επίσης περισσότερο. Ωστόσο, χάρη στον σχεδιασμό της μελέτης, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι αυτό που επηρεάζει την υγεία των απογόνων είναι τόσο η ποσότητα των θερμίδων όσο και η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής των αρσενικών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο το αν τρώμε υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγο, αλλά και η σύνθεση της διατροφής που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά παιδιά», ανέφερε ο καθηγητής Romain Barrès.

«Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας είναι ένα βήμα προς τη θέσπιση διατροφικών οδηγιών για τους πατέρες, με απώτερο στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά», λέει ο καθηγητής Romain Barrès.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε

Συμβουλές για το Πάσχα: Τι να προσέχετε στην εκδρομή – Ο κίνδυνος της υπερφαγίας

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς