Η διατροφή που μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Τα ευρήματα της πρώτης ανάλυσης για τη διατροφή και την καρδιολογική υγεία που εστιάστηκε αμιγώς σε γυναίκες.

Οι γυναίκες που θέλουν να έχουν υγιή καρδιά, καλό είναι να φροντίσουν να τρώνε όπως οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους. Μία νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι η καλύτερη διατροφή για την καρδιά τους είναι η μεσογειακή, που έχει ως κορμό τα μη επεξεργασμένα, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη του είδους ανάλυση, που εξετάζει τη διατροφή σε συνάρτηση με την καρδιαγγειακή υγεία και εστιάζεται αμιγώς σε γυναίκες.

Πολλοί νομίζουν ότι οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια όσο οι άνδρες. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις νεαρές γυναίκες – και έως ένα βαθμό. Μετά την εμμηνόπαυση, τα δύο φύλα κινδυνεύουν εξίσου. Στην πραγματικότητα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών.

Επιπλέον, «η στεφανιαία νόσος κοστίζει ετησίως τη ζωή διπλάσιων γυναικών απ’ ό,τι ο καρκίνος του μαστού», αναφέρει η διαιτολόγος Victoria Taylor, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).

Η νέα ανάλυση συμπεριέλαβε 16 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 722.495 γυναίκες. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν τα 12,5 έτη. Οι έξι από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ και οι επτά στην Ευρώπη.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 27.268 καρδιαγγειακά επεισόδια σε όλες τις μελέτες. Όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των δεδομένων τους, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά την μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Τι έτρωγαν

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση Heart. Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, η προστατευτική διατροφή που ακολουθούσαν οι γυναίκες περιείχε άφθονα μη επεξεργασμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Είχε επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και σε γαλακτοκομικά.

Περιείχε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ως κύρια πηγή λίπους είχε το παρθένο ελαιόλαδο.

Αν και πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις αυτού του είδους της διατροφής στην καρδιά, τυπικά δεν επικεντρώνονται στις γυναίκες.

«Ήταν επομένως σημαντικό να εξακριβώσουμε εάν η μεσογειακή διατροφή είναι εξίσου ωφέλιμη για τις γυναίκες», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Sarah Zaman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η Dr. Zaman και οι συνεργάτες της επισημαίνουν ότι η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε μελέτες παρατήρησης. Επομένως δεν μπορεί να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της υγείας της καρδιάς και των διατροφικών συνηθειών των γυναικών.

Ωστόσο αυτό παρατηρείται σε όλες τις ανάλογες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν απλώς συσχετίσεις. Οι συσχετίσεις όμως είναι πολύ ισχυρές και γι’ αυτό η πάγια σύσταση των ειδικών είναι να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Φωτογραφία: iStock