Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να παίξει ρόλο στο Αλτσχάιμερ: Τι ανέδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
H αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η χρονικά περιορισμένη σίτιση, προσφέρει μια νέα οδό ελπίδας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ συχνά διαταράσσει το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, επηρεάζοντας περίπου το 80% των ασθενών. Τα προβλήματα ύπνου και η γνωστική έκπτωση τη νύχτα είναι κοινά. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει αυτήν την πτυχή της νόσου.

Μια μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αποκαλύπτει μια πιθανή λύση: σίτιση με χρονικό περιορισμό, μια μορφή διαλείπουσας νηστείας.

Αυτή η προσέγγιση, ο περιορισμός του ημερήσιου διατροφικού παραθύρου χωρίς μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής, δοκιμάστηκε σε ποντίκια και απέδειξε πιθανά οφέλη.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism και τα υποδεικνύει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δρ. Paula Desplats, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο UC San Diego School of Medicine, εξηγεί:

«Η κιρκαδική διαταραχή μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της παθολογίας του Alzheimer. Αυτό καθιστά τις κιρκαδικές διαταραχές έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για νέες θεραπείες».

Τα άτομα αντιμετωπίζουν διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς, επηρεάζοντας τον ύπνο, τη γνωστική λειτουργία και τη συνολική ευεξία.

Η δρ. Desplats προσθέτει:

«Οι κιρκαδικές διαταραχές στη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η κύρια αιτία φιλοξενίας του ασθενούς σε γηροκομείο. Η αποκατάσταση του κιρκάδιου ρυθμού θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο διαχείρισης του Αλτσχάιμερ κλινικά και στο σπίτι”.

Πώς έγινε η έρευνα

Χρησιμοποιώντας χρονικά περιορισμένη διατροφή για να ρυθμίσουν τον καθημερινό κύκλο φαγητού-νηστείας, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια με συμπτώματα που μοιάζουν με Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια αφέθηκαν να τρώνε μέσα σε ένα παράθυρο έξι ωρών κάθε μέρα σε ένα πλάνο που μιμείται τις 14 ώρες καθημερινής νηστείας στους ανθρώπους.

Σε σύγκριση με τα ποντίκια με συνεχή πρόσβαση σε τροφή, εκείνα με χρονικά περιορισμένη σίτιση παρουσίασαν βελτιωμένη μνήμη, μειωμένη νυχτερινή υπερκινητικότητα, καλύτερα πρότυπα ύπνου και λιγότερες διαταραχές ύπνου. Οι γνωστικές αξιολογήσεις ευνόησαν επίσης τα ποντίκια στο πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου, υποδεικνύοντας πιθανά οφέλη για τα συμπεριφορικά συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το μοριακό επίπεδο έδειξε επίσης σημαντικές βελτιώσεις. Τα ποντίκια σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής εμφάνισαν αλλοιωμένη έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νευροφλεγμονή. Το σχήμα περιορισμένης σίτισης φάνηκε να μειώνει τη συσσώρευση πρωτεΐνης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Γιατί αισιοδοξούν οι ερευνητές

Η αισιοδοξία των ερευνητών πηγάζει από τον σημαντικό αντίκτυπο της μελέτης σε ποντίκια. Η μετάφραση αυτών των ευρημάτων σε κλινικές ρυθμίσεις θα μπορούσε να είναι εφικτή, ειδικά καθώς η μέθοδος βασίζεται σε αλλαγή τρόπου ζωής και όχι σε φαρμακευτική αγωγή.

“Η σίτιση με χρονικό περιορισμό μέσα στην ημέρα είναι μια στρατηγική που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα και άμεσα να ενσωματώσουν στη ζωή τους”, εξηγεί η δρ. Desplats. Η αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων σε δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών με Αλτσχάιμερ, αλλά και των φροντιστών τους.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της προσέγγισης.

Συνοπτικά

Καθώς η επιστήμη εστιάζει στον ρόλο των κιρκάδιων ρυθμών στην υγεία, η αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η χρονικά περιορισμένη σίτιση, προσφέρει μια νέα οδό ελπίδας. Εάν τα οφέλη που παρατηρούνται στα ποντίκια ισχύουν για τους ανθρώπους, αυτή η προσιτή προσέγγιση θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση σε άτομα που μάχονται με το Αλτσχάιμερ και σε όσους υποστηρίζουν αυτό το δύσκολο ταξίδι τους.

Πηγή: https://today.ucsd.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζαμε: Στοιχεία-σοκ από νέα έρευνα

Αλτσχάιμερ: Άλμα στην έγκαιρη ανίχνευση με τεστ αίματος από ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο

φωτό: iStock